S-tog giver hjemløse kæmperabat

Samfundets svageste kan rejse rundt i det centrale København for småpenge. V og DF frygter rullende varmestue.

Hjemløse skal også være mobile. Det mener DSB, som har åbnet dørene til de københavnske S-tog for samfundets svageste til en nærmest symbolsk pris. Det skriver Jyllands-Posten.

Gadens befolkning kan rejse rundt i de to inderste københavnske takstzoner, zone 1 og 2, for 50 kroner i en tremåneders forsøgsperiode. Den almindelige pris for et tilsvarende periodekort til to zoner er 971 kroner.

Hos DSB forklarer inspektør Birger Søby Hansen det generøse tilbud med, at togselskabet bruger mange ressourcer på at udskrive bøder til hjemløse, som aldrig betaler.
- Vi gør det for at hjælpe mennesker, der i forvejen har det meget svært, og for at skære ned på de mange udgifter, der er forbundet med afgifterne, forklarer inspektøren, som er en af initiativtagerne til forsøget.

DSB udskriver hvert år mellem 1400 og 2800 bøder til hjemløse, og herefter følger adskillige rykkere, oftest uden resultat.
I stedet skal forsøget nu få de hjemløse, som normalt rejser uden billet, til at køre lovligt. Men det vækker skepsis hos Dansk Folkeparti.
- Jeg kan godt frygte, at S-togene bliver tilholdssted for hjemløse, siger partiets trafikordfører Kim Christiansen, som i stedet opfordrer til etablering af flere herberger.
Venstre mener ligeledes, at forsøget blander trafik- og socialpolitik sammen.
- Jeg har tværtimod opfordret transportministeren til, at man begynder at håndhæve reglerne i S-togene, hvor alt for mange kører uden rejsehjemmel, siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.
Hos DSB afviser CSR-chef Malene Kingo Christensen, S-togene ender som rullende varmestuer.
- For det første gælder kortet kun på de relativt korte afstande i zone 1 og 2, og for det andet vil S-togs -revisorerne holde øje med det, lover DSB-chefen.

DSB vil i januar evaluere erfaringerne fra forsøget sammen med en række organisationer, der har kontakt med de hjemløse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere