S-profil erkender problem - men "man skal ikke komme imellem en mand og hans brændeovn"

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er enig i, at røg fra brændeovne er dybt sundhedsskadelig. Samtidig erkender hun, at folks følelsesmæssige tilknytning til deres brændeovne spiller ind på politikeres lyst til at lave strenge restriktioner på området.

Selvom en række politikere på Christiansborg udmærket er klar over, at brændeovne er sundhedsskadelige, har de svært ved at afgøre, hvordan de skal sætte ind.

Det siger blandt andet miljøordfører i landets største parti, som sidder på regeringsmagten, Mette Gjerskov (S). 

- Partikelforurening fra brændeovne er ualmindelig farlig. Og det er vores største luftforureningsproblem overhovedet, siger Mette Gjerskov.

Hvorfor forbyder I det ikke?

- Folk er rigtig glade for deres brændeovne. En af de første ting, jeg lærte, da jeg kom ind i politik, det var, at man skal ikke komme imellem en mand og hans trailer, og man skal ikke komme imellem en mand og hans brændeovn, for så falder der brænde ned, siger miljøordfører, Mette Gjerskov, Soc.dem.

Årelang diskussion

Diskussionen om de sundhedsskadelige konsekvenser af brændeovnsrøg har stået på i adskillige år.

På den ene side står de svorne tilhængere af brændeovnenes knitrende hygge - de utallige ihærdige brugere af brændeovne, som sammen med brændeovnsindustrien - Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne fortsat er usikre på, hvorvidt røgen fra brændeovne udgør et nævneværdigt sundhedsproblem:

- Der findes rigtig mange forskellige målinger på, hvor farlige partikler fra brændeovne er, så vi er fortsat usikre på risikoen, siger bestyrelsesmedlem i DAPO, Christian Skovbo.

Og på den anden side af den årelange diskussion om brændeovne og de sundhedsskadelige konsekvenser af røgen står en lang række forskere og sundhedsmyndigheders vurdering af, at partiklerne fra brændeovnsrøg udgør et kæmpemæssigt sundhedsproblem. 

Med til sidstnævnte gruppe hører Københavns overborgmester Frank Jensen, Soc.dem, som efterlyser lovmæssig hjemmel til et totalt stop for flere brændeovne i København.

Kritik: Berøringsangste politikere

Han får opbakning fra rådgiver i Rådet for Grøn Omstilling og ekstern underviser i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet, Kaare Press-Kristensen, som anklager politikerne for at ville tækkes vælgerne som den bagvedliggende årsag til, at man på Christiansborg ikke for længst har sat langt hårdere ind mod brændeovne. 

quote - På min Facebook, hvis jeg skriver noget om brændeovne - så falder der altså brænde ned for alvor. Fordi det er noget, folk føler rigtigt stærkt for.

Mette Gjerskov, Miljøordfører, Socialdemokraterne

Mette Gjerskov, folk var også rigtig glade for deres cigaretter og deres dieselbiler - og det har man jo lavet rigtig strenge restriktioner på. Hvorfor ikke gøre det samme med brændeovne af hensyn til folks sundhed?

- Det kommer vi også til.

Hvornår?

- Jeg kan ikke sige præcis hvornår, men jeg kan sige, at vi arbejder på at finde de rigtige løsninger - dem som virker, siger Mette Gjerskov.

Er I bange for vælgerne, siden I ikke sætter hårdere ind?

- Jamen, jeg tror ikke, vi er bange for vælgerne, men-men-men- det er altså vælgerne, som har sat os her. Og hvis du ser på min Facebook, hvis jeg skriver noget om brændeovne - så falder der altså brænde ned for alvor. Fordi det er noget, folk føler rigtigt stærkt for, siger Mette Gjerskov.

Se indslag om kampen for og imod brændeovne i tætbefolkede byer

Mette Gjerskov er dog af den opfattelse, at der også blandt brændeovnsejere er voksende bevidsthed om problemet.

- Nu er vi altså en grøn regering, og jeg tror, at danskerne er nået dertil, hvor de siger, at vi alle sammen er nødt til at bidrage, så vi er nødt til at finde nogle løsninger, så vi får fjernet noget af den partikelforurening.

Og hvornår kommer det til at ske?

- Jamen, det kommer til at ske, når vi synes, at nu har vi noget færdigt - og nu har vi pengene til at gøre noget ved det, siger Mette Gjerskov.

quote - Jeg anerkender egentlig, at man historisk nok har sovet i timen, når det kommer til brændeovne og kampen for at få reduceret den partikeludledning, der er fra brændeovne.

Mette Abildgaard, Miljøordfører, De Konservative

Miljøordførere hos både Socialdemokraterne og De Konservative er enige i, at partikler fra brændeovnsrøg udgør en stor kilde til luftforurening. Foto: TV 2 Lorry
Miljøordførere hos både Socialdemokraterne og De Konservative er enige i, at partikler fra brændeovnsrøg udgør en stor kilde til luftforurening. Foto: TV 2 Lorry

Hos oppositionen er De Konservative enige i, at tiden er kommet til for alvor at diskutere brændeovne - særligt når det gælder storbyerne.

- Jeg anerkender egentlig, at man historisk nok har sovet i timen, når det kommer til brændeovne og kampen for at få reduceret den partikeludledning, der er fra brændeovne,  fordi det er en ret seriøs kilde til luftforurening, siger miljøordfører Mette Abildgaard.

Mette Abildgaard er enig i, at lovgivning på området er en svær balanceakt.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at politikerne er bange for vælgernes ugunst. Men jeg tror, at vi har et ønske om, at den regulering, vi laver, skal være så klog som mulig - og at den skal være nødvendig. Det er alligevel et ret stort indgreb at sige, at man ikke må have en brændeovn i sit hjem, som rigtig mange husstande har - og har haft. En del har også været afhængig af den historisk for at få opvarmet deres hjem. Men det er der heldigvis ikke ret mange, der er i dag, siger Mette Abildgaard.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik