Russisk 'njet' til danske P-bøder

Direkte i skraldespanden, skriver Politiken lørdag. Sådan ender parkeringsbøderne, når russiske diplomater skal betale for at holde ulovligt og dermed have været til gene for trafikken i Danmark.

Alene i 2011 har den russiske ambassade fået 132 parkeringsbøder af de kommunale parkeringsvagter. Kun to er dog betalt, viser den seneste opgørelse fra Center for Parkering i Københavns Kommune ifølge Politiken.
Dermed topper russiske diplomater igen i år listen, som de også gjorde det i 2009 med 107 ubetalte bøder og 143 året efter, da ikke en eneste bøde blev betalt.

»Jeg synes, at man skal betale ligesom alle andre. Det er en skidt opførsel«, siger centerchef Anders Møller fra Københavns Kommune til Politiken.

Han er godt træt af de ubetalte russiske bøder, der alene sidste år løb op i 66.300 danske kroner.

»Det er ikke en voldsomt stor andel af det samlede antal afgifter, men det er mere signalet i det og retsfølelsen hos almindelige borgere«, siger han til Politiken.

Det er ikke kun de kommunale parkeringsvagter, der forgæves sætter bødesedler i ruden på de russiske diplomatbiler. Landets største private parkeringsselskab, EuroPark, udsteder årligt omkring 100 parkeringsbøder til den russiske ambassade, men kun få bliver betalt.

Selv om Rusland lægger sig i spidsen i feltet af de dårlige betalere, er der mange andre lande, som også ser bort fra bøderne. Det gælder eksempelvis Iran, Kina og Italien.

I alt undlod 55 diplomatiske repræsentationer at betale 552 kommunale parkeringsbøder. Med en afgift på 510 kroner per ulovlige parkering løber det op i 281.520 kroner i alt.

Når diplomaterne kan undgå at betale, skyldes det den såkaldte Wienerkonvention fra 1961, som næsten alle lande i verden har underskrevet. Med den er diplomaterne sikret immunitet og kan ikke retsforfølges i det land, de er udstationeret.

Center for Parkering i Københavns Kommune sender ofte opgørelserne til Udenrigsministeriet for at få dem til at lægge mere pres på ambassaderne. Også EuroPark forsøger løbende at lægge pres på ministeriet. Selskabet sendte 20. oktober sidste år et brev til udenrigsminister Villy Søvndal (SF) om de manglende russiske betalinger.

I Protokollen i Udenrigsministeriet er chefen ikke i tvivl om, at Danmark på trods af diplomatisk immunitet selv betaler i udlandet. »Eller det vil jeg da håbe, vi gør. Jeg ved, at det er forventningen til vores diplomater i udlandet, at vi betaler vores bøder, hvis vi får nogle«, siger ambassadør Jette Nordam til Politiken.

Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar fra den russiske ambassade.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

overvågningskamera2

Flere kameraer skal øge trygheden i København

politi 112 politibil

18-årig varetægtsfængslet for drabsforsøg i Borup

politi blå blink

30-årig mand i kritisk tilstand efter knivstik - 18-årig anholdt

politi 112 politibil

Skud fra skydebane fik politiet til at rykke ud til Amager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere