Romaudvisninger brud på DK's egen praksis

Det var muligvis ikke kun EU-retten, der blev brudt, da myndighederne i to omgange i sommer udviste henholdsvis 12 og 14 romaer for husfredskrænkelse, fordi de havde overnattet i et nedlagt postværksted i Njalsgade på Amager. De omdiskuterede udvisninger var formentlig også et brud på Udlændingeservices egne retningslinjer og praksis på området. Det viser en intern vejledning fra styrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

Vejledningen rummer Udlændingestyrelsens retningslinjer på udvisningsområdet og henvender sig til de juridiske sagsbehandlere, som træffer afgørelser i sager om administrativ udvisning.
I et afsnit i vejledningen med titlen 'Notat om mulighederne for ud- eller afvisning i forbindelse med eventuelle uroligheder under klimakonferencen' dateret den 2. december 2009 forholder styrelsens embedsmænd sig til, hvorvidt det vil være muligt at udvise udenlandske statsborgere, herunder EU-borgere, for netop husfredskrænkelse, skriver Information.
Af notatet fremgår det, at Udlændingeservice principielt ikke udelukker, at det er muligt at udvise EU-borgere for husfredskrænkelse, men det understreges, at der i de konkrete sager som udgangspunkt bør »ske afvisning frem for udvisning, medmindre der foreligger skærpende omstændigheder«.
En afvisning er en mildere sanktion end en udvisning. I modsætning til sidstnævnte ledsages førstnævnte ikke af et forbud mod genindrejse i Danmark inden for et bestemt tidsrum. En afvist udlænding kan i princippet straks genindrejse i Danmark. Romaerne blev udvist med et toårigt indrejseforbud, og der foreligger umiddelbart ingen skærpende omstændigheder, som kan begrunde udvisning frem for afvisning.
Ifølge Peter Starup, lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet, tyder det interne notat på, at Udlændingeservice har ændret praksis i forbindelse med udvisningen af romaerne.
»Medmindre der foreligger nogle skærpende omstændigheder, som ikke har været fremme endnu, er det vanskeligt at nå til anden konklusion, end at styrelsen har ændret praksis. Udvisningerne ser ud til at være i strid med Udlændingeservices egen praksis,« siger han til Information.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere