Røde Kors vil leje Helsingør Ferieby til flygtninge

Hvis Helsingør Kommune siger ja, så rykker en større gruppe flygtninge ind i husene i Feriebyen på Gl. Hellebækvej i Helsingør. Helsingør Dagblad erfarer, at Røde Kors har spurgt FolkeFerieFonden, der driver Feriebyen, om tilladelse til at leje området i november og december i år.

Fonden har nu stillet det spørgsmål videre til Helsingør Kommune for ikke at komme i karambolage med sin kommunale lejekontrakt på Feriebyen. Kommunens jurister er ved at undersøge sagen.

Ifølge Helsingør Dagblads oplysninger ønsker Røde Kors at benytte de 40 huse i Feriebyen i november og december - på en kontrakt, der løber til nytår.

I forvejen lejer Røde Kors og Udlændingestyrelsen det tidligere Helsingør Hospital på Esrumvej, i øvrigt også på en kontrakt, der løber til nytår. Hospitalet bruger Røde Kors som et modtagecenter, hvor cirka 400 flygtninge opholder sig i en kort periode, før de sendes videre til permanente centre eller lignende.

Feriebyen er lukket fra 1. november til 1. april

Formålet med en eventuel Røde Kors- og Udlændingestyrelse-leje af Feriebyen hænger ikke nødvendigvis sammen med modtagecentret på hospitalet. Tirsdag lykkedes det dog ikke Helsingør Dagblad at få information fra Røde Kors om den præcise baggrund for forespørgslen til FolkeFerieFonden.

Fonden kender heller ikke endnu baggrunden, oplyser Mogens Hougaard fra FolkeFerieFondens ledelse. Hougaard tager sig af fondens såkaldte sociale ansvar og relationer.

- Vi er blevet kontaktet af Røde Kors, som vil høre, om det er muligt at stille Feriebyen til rådighed for dem. Vi lukker ellers Feriebyen 1. november frem til 1. april og får gjort husene i stand og sådan til næste sæson. Men asylansøgere er mennesker, der er i nød, så vi har et positivt grundsyn på det, for hele vores DNA og eksistensberettigelse er jo at hjælpe socialt udsatte og folk i nød, fortæller Mogens Hougaard.

40 huse på hver 42 kvadratmeter

FolkeFerieFonden har dog ikke givet Røde Kors grønt lys til en udlejning. Årsagen er, at fonden gerne vil have Helsingør Kommune med på en sådan aftale.

- Vi er endnu ikke sikre på, at vi kan imødekomme ønsket fra Røde Kors, for det vil vi cleare af med kommunen først. Vi har sendt et brev til kommunen for at høre om muligheden for at dispensere for vores lejekontrakt, forklarer Mogens Hougaard.

Som nævnt er der 40 huse i Feriebyen - på 42 kvadratmeter. Hvert hus kan rumme op til seks personer.

Om husene skal benyttes af flygtninge i Røde Kors-regi i de kommende måneder, er et spørgsmål, som FolkeFerieFonden altså har sendt videre til Helsingør Kommune. Fonden lejer nemlig Feriebyen-grunden af kommunen.

- I lejekontrakten med kommunen står der, at vi skal bruge Feriebyen til socialt udsatte danske familier. Derfor har vi ikke taget en beslutning i forhold til Røde Kors. Det er op til kommunen at afgøre. Vi bor på lejet jord, og vi har bedt kommunen om at se på den lejekontrakt i forhold til denne situation, siger Mogens Hougaard.

Hos Helsingør Kommune er der endnu ikke taget beslutning om sagen. Kommunaldirektør Bjarne Pedersen oplyser, at man har fået en henvendelse fra FolkeFerieFonden, som er under behandling i kommunen.

11 feriehuse har tidligere huset flygtninge

- Vi bliver lige nødt til at granske det grundlag, som lejekontrakten er indgået på, i forhold til denne situation for at se, om det er noget, som vi umiddelbart kan sige ja til administrativt, eller om det er noget, som kræver en politisk vurdering. Vi skal have tjekket, at der ikke sker nogle misforståelser i forhold til bestemmelserne, når der er tale om en fast udlejning af Feriebyen resten af året, siger Bjarne Pedersen.

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad lejede Røde Kors i september Feriebyen i nogle få dage for at huse en gruppe flygtninge. Dengang mente FolkeFerieFonden ikke, at det var nødvendigt at spørge kommunen om tilladelse, fordi der kun var tale om en kortvarig aftale.

- Det var 11 huse, der var booket for en kort periode. Det var en nødløsning, hvor vi hjalp med et akut problem. Og der var ikke tale om et længerevarende ophold, siger Mogens Hougaard fra FolkeFerieFonden.

For få år siden var Dansk Folkeferie - nu FolkeFerieFonden - og Helsingør Kommune på kollisionskurs i forhold til den omtalte lejekontrakt. Kommunen krævede dengang, at Dansk Folkeferie fik sat gang i en renovering af Feriebyen, som havde ligget øde og ubrugt hen siden 2002.

Kravet kom på baggrund af, at Helsingør Kommune tilbage i 1958 indgik en 99-årig og yderst billig lejeaftale vedrørende arealerne ved Gl. Hellebækvej med Dansk Folkeferie. Men hvis området ikke blev benyttet, mente kommunen, at Dansk Folkeferie misligeholdt kontrakten, som politikerne i Helsingør Byråd derfor truede med at opsige.

Sådan gik det dog ikke. I 2011 blev Feriebyen genåbnet - efter en omfattende renovering. Og i de senere år har der været masser af aktivitet og gæster i de 40 huse på stedet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik