Ritual for voksendåb efterlyses

Der er brug for et dåbsritual, som tager højde for, at flere voksne bliver døbt i folkekirken. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Uanset dåbskandidatens alder skal
præster i dag læse teksten fra Markusevangeliet, hvor Jesus siger, at de små børn skal komme til ham. Men den læsning er ikke velvalgt, når det er en teenager eller voksen, som skal døbes, lyder det fra professor emeritus doktor theol. Theodor Jørgensen og lektor i systematisk teologi Hans Raun Iversen.
"Vi går en tid i møde, hvor flere voksne er udøbte. Har vi som folkekirke et godt tilbud til dem? Nej, vi har en kirke, som vil, at alle voksne ved dåben skal lade som om, de er blevet babyer. Men situationen er ikke, at jeg er blevet en baby, men at jeg gerne vil døbes. I iveren efter at danne front over for dem, som har et andet dåbssyn, holder folkekirken fast i et dåbsritual, som fokuserer udelukkende på dåben som forbeholdt børn," siger Hans Raun Iversen.
Theodor Jørgensen sad med i det udvalg, som reviderede folkekirkens dåbsanordning i 2008. I den forbindelse havde han gerne set, at der var blevet indført et ritual for voksendåb.
"Dåben er og bliver en gave, men der er forskel på, om man modtager den som barn eller voksen. Vi trænger til at tænke dåbsteologien igennem," siger han.
Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, deler ønsket om et voksendåbsritual. Det bliver stadig mere almindeligt, at præster døber voksne, og det gældende ritual er ikke ideelt, når der står en voksen ved døbefonten.
"Når jeg har haft voksendåb og læst teksten fra Markusevangeliet, har jeg måttet ud i en række forklaringer for at få teksten til at give mening i sammenhængen. Det er ærgerligt i en så højtidelig situation som ved en dåb. Det gældende ritual får det umiddelbart til at lyde som en fejl, at man står som voksen ved dåben. Jeg mener, der er et pastoral behov for at se på muligheden for et dåbsritual for voksne," siger Peter Skov-Jakobsen og foreslår, at der nedsættes et udvalg, som skal arbejde med liturgiske spørgsmål.
Også Viborg Stifts biskop, Karsten Nissen, mener, at biskopperne må genoverveje muligheden for et ritual for voksendåb.
"Ikke bare i København, men også i de større jyske byer ser vi flere voksne, som bliver døbt. Så selvom det er vigtigt at holde fast ved, at der kun er én dåb, er der gode teologiske begrundelser for, at vi skal have et voksendåbsritual," siger Karsten Nissen.
Forslaget får dog ikke opbakning fra hverken Ribe Stifts
biskop, Elisabeth Dons Christensen, Fyens biskop, Kresten
Drejergaard, eller Aalborg Stifts biskop, Henning Toft Bro.
"I dåbsritualet er der alternative formuleringer, som anvendes ved voksendåb, og i de 25 år, jeg har været præst, har jeg fundet disse formuleringer ganske dækkende i situationen," skriver Henning Toft Bro i et svar til avisen.
De evangelisk lutherske kirker i Norge og Sverige har særlige ritualer for voksendåb.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere