Ritt Bjerregaard sat skakmat i højhussag

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) får et flertal imod sig i spørgsmålet om højhusbyggeri i det indre København, skriver Berlingske.dk.

Et flertal på Københavns Rådhus uden om overborgmester Ritt Bjerregaard (S) sætter nu en definitiv stopper for alle planer om højhuse i den historiske del af København.
Det står klart, efter at en usædvanlig alliance mellem Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og fire løsgængere går sammen mod Socialdemokraterne og Ritt Bjerregaard på Københavns Rådhus.
Parterne er enige om en gang for alle at forbyde højhuse i Indre By og dele af Christianshavn - et forbud, som Socialdemokraterne hidtil har afvist.
»Det er glædeligt, at vi nu får slået fast, at vi skal bevare den indre bys karakteristiske profil med tre-seks etagers bebyggelser, blandet med tårne, spir og kupler. Det glæder mig også, at bl.a. SF og Enhedslisten viser, at deres politiske engagement i byen og vilje til et bredt samarbejde vejer tungere end frygten for at blive upopulær hos overborgmesteren«, siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), der har taget initiativ til at samle det alternative flertal, til Berlingske.dk.
Tidligere på sommeren opgav teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) at nå til enighed med partierne på rådhuset om en fælles holdning til spørgsmålet om højhuse.
Sammenbruddet i forhandlingerne skyldes, at Socialdemokraterne vil holde en kattelem åben for højhusbyggeri i Indre By, hvis det helt rigtige projekt dukker op engang i fremtiden.
Klaus Bondam, der selv er modstander af højhuse i Indre By, forsøgte dog ikke at samle et flertal uden om Ritt Bjerregaard, og derfor er de radikale heller ikke med i det nye, alternative flertal.
»Det absurde er, at Bondam oven i købet er enig med os - men det er åbenbart vigtigere for ham at være gode venner med Ritt Bjerregaard end at arbejde for et bredt flertal i en sag, der er vigtig for byen og københavnerne,« siger Pia Allerslev.
Forbuddet mod byggeri af højhus i den historiske del af København kommer ikke til at omfatte Axeltorv og Krøyers Plads, hvor der tidligere har været forslag om at opføre markante højhuse.
Derimod vil der definitivt blive sat en stopper for højhuse i Tivoli og ved Nørre Voldgade.
De Konservatives leder, sundhedsborgmester Mogens Lønborg, understreger, at selv om forbuddet mod højhuse kun gælder den historiske del af København, så er det ikke ensbetydende med, at der åbnes for massivt højhusbyggeri i brokvarterne og det øvrige København.
»Jeg er glad for, at den historiske bydel fredes, men jeg vil understrege, at dette ikke betyder, at vi konservative giver grønt lys for højhuse i resten af København. Vi skal være ekstremt varsomme med at Københavns unikke egenart ikke bliver ødelagt af højhusbyggeri.« siger Mogens Lønborg til Berlingske.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere