Bekymret for ikke at være klar til krig: "Vi kan ikke både pode og være soldater i felten"

Soldater er indsat i kampen mod corona, hvor de skal være med til at pode og vaccinere borgerne. Vi træder til, lyder det fra soldaternes fagforening, men...

Næste gang du skal ind og vaccineres eller podes, så kan det ske, at det er en af Forsvarets soldater, der står for stikket, podningen eller sågar henviser dig til en parkeringsplads.

I hvert fald er 80 soldater og otte redningsspecialister fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen sat ind på Region Hovedstadens vaccinationscentre.

quote Man bliver ikke bedre af at skyde ved at stå og være parkeringsvagt.

Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af officerer i Danmark (HOD)

Men selvom der er en lov om, at Hæren skal stille op, når de bliver bedt om det, så er det ikke helt uproblematisk, at man sætter soldater til sådanne opgaver, lyder det nu i et fælles opråb fra soldaternes fagforening, HKKF og officerernes fagforening (HOD).

- Vi er helt med på, at når samfundet står i nogle ekstraordinære situationer, så kan man trække på os, men det får nogle konsekvenser, forklarer forbundsformand i HKKF, Tom Block til TV 2 Lorry, og uddyber:

- Det kan være noget uddannelse, vi ikke kan nå, og der kan være udfordringer med beredskabet, hvis der ikke er folk, der bliver uddannet.

Tavs forsvarskommando

Konkret går bekymringen på, at man har besluttet at aflyse en øvelse, som soldaterne skulle have været på i december måned. En øvelse der kan være afgørende for, om soldaterne består de certificerings-øvelser, som der er krav om, før man kan blive sendt ud på operationer.

- Det kan betyde, at der er nogen, der ikke kan godkendes til udsendelser, og så er der færre folk til at løse de opgaver. Det er det, vi frygter. Hvis man bliver ved med at skære på den militære uddannelse for at løse det her (vaccination og podning, red.), så får det konsekvenser for uddannelsen.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar på kritikken fra Forsvarskommandoen, men her var der ikke nogen, der havde tid til at stille op til interview hverken torsdag eller fredag. Men vi forsøger igen i dag, søndag. 

quote Det er almindelige operativ uddannelse, de aflyser. Det er alt det, vi øver, for at give soldaterne de evner, de skal have

Tom Blok, formand for soldaternes fagforening (HKKF)

I stedet har vi modtaget et skriftligt svar fra deres kommunikationsafdeling:

- Vi er naturligvis helt bevidste om, at smitteopsporing og vaccinationsopgaver ikke er en del af soldaternes kerneopgave, men vi støtter selvsagt civilsamfundet, når der er brug for det.

Vi ville gerne have spurgt, hvad man gør for at sikre sig, at man stadig uddanner soldater, der også kan tage på internationale missioner, men det har altså ikke været muligt.

Blandt officerer er der også frustration over, at man fratager soldaterne muligheden for at øve sig på deres kerneopgaver.

- Der er mange, der føler, at de slet ikke får løst deres hovedopgave, fordi de skal lave alle andre coronarelaterede ting. Det flytter hovedfokus fra den egentlig opgave, fortæller formanden for Hovedorganisationen af officerer i Danmark (HOD), Niels Tønning.

Selvom det ikke er hans medlemmer, der bliver sat til at pode og vaccinere, så har det konsekvenser, at man aflyser øvelser for at sætte soldater til det.

- Man kan ikke bare forlænge uddannelsen, og derfor kan det gå det ud over hvor gode soldater, de egentlig får, når der er færdige, siger Niels Tønning og slår fast:

- Man bliver ikke bedre af at skyde ved at stå og være parkeringsvagt.

Og netop ansvaret for at holde et skarpt øje med parkeringspladserne ved en række vaccinationscentre, bliver også en del af Forsvarets opgave, erfarer TV 2 Lorry.

Vil have kompensation

Hos HKKF vil man nu bede om et statusmøde med Forsvarskommandoen.

-  Der er en masse ting, vi ikke er på forkant med, og som vi ikke ved så meget om. Så derfor vil vi gerne have et møde for at få et ordentligt overblik over, hvad det er for nogle opgaver, vores medlemmer er blevet sat til, forklarer Tom Block og fortsætter:

- Vi er helt med på, at når samfundet står i nogle ekstraordinære situationer, så kan man trække på os, men det får nogle konsekvenser. Det er almindelige operativ uddannelse, de aflyser. Det er alt det, vi øver, for at give soldaterne de evner, de skal have.

Hvis soldaterne ikke føler, de besidder de evner, som det kræves for at kunne udføre deres opgaver, så kan de få alvorlige konsekvenser, fortæller Niels Thønning fra HOD.

- Hvis de ikke får den nødvendige uddannelse, så bliver de måske i tvivl om, hvor gode de er og tvivler på sig selv, når de står i situationer, hvor de skal træffe afgørende beslutninger.

Tom Block håber på vegne af sine medlemmer, at Forsvarskommandoen hoster op med en form for kompensation i forbindelse med de opgaver, de nu skal udføre.

- Det er ikke en kerneopgave for en hær, må man erkende, og vi har på vores medlemmers vegne forventning om, at vi bliver honoreret i kroner og øre. 

- Vi kunne godt forestille os, at man honorerede vores folk med det, der kaldes gefiontillægget som en tak for en opgave I endnu har løst- på linje med den de får, når de indtræder i bevogtningsopgaver under Gefionindsatsen.

Hvorvidt det bliver en realitet står hen i det uvisse. Det samme gør spørgsmålet om, hvorvidt soldaterne får den rette mængde øvelser, der gør, at de kan varetage deres kerneopgaver, når de er på missioner.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik