Rigspolitiet advarer om billetsvindel til sommerens udsolgte festivaler

Man skal bruge sin sunde fornuft, når man køber billetter til de store musikfestivaler, koncerter og sportsbegivenheder i TV 2 Lorrys sendeområde, lyder anbefalingen fra politikommissær.

Hver sommer drager tusindvis af danskere på musikfestival - især i Lorryland. Her findes  blandt andet Musik i Lejet, Roskilde Festival og Copenhell.

Alle tre er festivaler, der oftest bliver udsolgt. Og den efterspørgsel er typisk med til at afføde svindel med adgangsbilletter.

Det har fået Rigspolitiet til at udsende en advarsel.

- Vi modtager i øjeblikket flere anmeldelser om svindel med billetter til sommerens udsolgte festivaler, hvor borgere forinden har lavet opslag på Facebook, Den Blå Avis og lignende, hvor de efterlyser festivalbilletter. Det tiltrækker svindlere, skrev Rigspolitiet torsdag på Twitter.

Flere sager på Musik i Lejet

Til TV 2 Lorry forklarer politikommissær Jens Skovbjerg Wagner, der er sektionsleder i det landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet, at de generelt oplever billetsvindlen på festivaler og andre arrangementer som koncerter og sportsbegivenheder.

- Konkret har vi set flere sager med Musik i Lejet, som der er mange, der søger efter billetter til, med opslag på Facebook eller Den Blå Avis. Det udnytter svindlerne til at kontakte de søgende, som bliver snydt. De tror, de køber en billet, og så få de enten ingenting eller en falsk billet, siger Jens Skovbjerg Wagner.

Musikfestivalen i nordsjællandske Tisvildeleje har de seneste år været uhyre populær, og billetterne er blevet revet væk i løbet af ingen tid.

Da salget af billetter til sommerens Musik i Lejet blev sat i gang den 1. december sidste år, gik der kun 38 minutter, før festivalen officielt kunne meddele, at samtlige 8.500 billetter var udsolgt.

Salget startede klokken 10.00, og allerede to minutter senere blev man mødt af beskeden "Ingen ledige billetter" på hjemmesiden Ticketmaster.

Stemningsfoto fra Musik i Lejet i Tisvildeleje i 2017.
Stemningsfoto fra Musik i Lejet i Tisvildeleje i 2017.
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Svindlere bliver mere offensive

Typisk er fremgangsmåden med billetsvindel, som Jens Skovbjerg Wagner beskriver ovenfor, hvor den der søger billetter overfører penge uden at få et udbytte.

Men på det seneste har han set, at svindlerne er mere offensive.

- De udgiver sig for at være fra en specifik festival eller billetudbyder, og siger at de har nogle billetter i overskud, som de gerne hurtigt vil sælge, siger Jens Skovbjerg Wagner. 

- Derefter benytter de en falsk beskedtjeneste, hvor man kan sende en besked til den, der gerne vil have billetter, som så tror, at de har fået en billet fra billetudbyderen og overfører penge til et kontonummer.

Ekstra opmærksomhed frem mod fodbold-EM

Den ovennævnte fremgangsmåde kaldes 'spoofing', som er en teknik, cyberkriminelle bruger til at få deres falske beskeder til at ligne officielle meddelelser fra firmaer, som man normalt vil stole på.

Rigspolitiets sikkerhedsråd

- Køb kun billetter fra officielle billetudbydere eller undersøg, om festivalarrangøren har en service for videresalg mellem private.

 

- Undgå at tiltrække svindlere ved selv at lave et opslag, hvor du søger billetter.

Rigspolitiet har også tidligere oplevet lignende billetsvindel til Roskilde Festival og Copenhell, men som nævnt inkluderer svindlen også enkeltstående koncerter med store udenlandske kunstnere og store sportsbegivenheder, der er udsolgt.

- Lige nu er vi meget opmærksomme frem mod EM i fodbold i København, som vi ved vil være attraktivt og derfor en begivenhed, hvor folk kan risikerer at blive snydt, siger Jens Skovbjerg Wagner.

Brug den sunde fornuft

På landsplan var der cirka 700 anmeldelser for billetsvinel i 2019.

Rigspolitiet sender hvert år en advarsel om billetsvindel på sommerens festivaler, så folk generelt er opmærksomme på det.

Men torsdagens besked på Twitter skal også ses i lyset af, at der lige nu er flere anmeldelser end normalt. Svindlen med festivalsbilletter topper typisk i forsommeren. 

- Man skal undlade at skrive på medier som Facebook og Den Blå Avis, hvis man søger billetter. I stedet skal man gå via autoriserede billetudbydere. Og så skal man generelt udvise sund fornuft, så man ikke bliver snydt, siger Jens Skovbjerg Wagner.

Han opfordrer alle der bliver snydt til anmelde det til politiet, og samtidig anbefaler han app'en Mit digitale selvforsvar, hvor man kan blive vejledt om aktuelle svindelformer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik