Rige danskere er de største gniere

Bliver man mere gavmild, når der står flere penge på kontoen? Nej, tværtimod, lyder det fra forskere ved University of Southampton.

 De har påvist, at personer med en højere indkomst er mindre tilbøjelige til at donere penge til velgørenhed.

Ser man på, hvilke danske kommuner der har bidraget mest til Kræftens Bekæmpelses seneste landsindsamling, tegner der sig et lignende billede, skriver metroxpress.

De fem rigeste kommuner, heriblandt Gentofte og Rudersdal, gav i gennemsnit 13,4 kroner pr. husstand, hvorimod de fem fattigste kommuner donerede 17 kroner.

»Der er ikke en sammenhæng mellem, hvor mange penge der kommer i bøtten, og hvor mange biler der står i indkørslen,« siger projektchef Finn Christensen fra Kræftens Bekæmpelse.

I den britiske undersøgelse gennemførte forskerne et forsøg, hvor 104 personer blev sat til at udføre en simpel taste-opgave. De blev inddelt i to grupper, som begge fik omkring 180 kroner for arbejdet. Den ene halvdel fik derudover en bonus på cirka 216 kroner, mens den anden gruppe fik 72 kroner.

Efterfølgende blev de spurgt, om de havde lyst til at donere nogle af pengene til velgørenhed, og det sagde 37 procent ja til i gruppen med den mindste bonus. I den anden gruppe ville kun 21 procent give et bidrag.

»En højere løn skaber ikke en større trang til at 'give samfundet noget igen'. Det er nok, fordi folk instinktivt betragter deres høje løn eller bonus som en belønning for deres egne færdigheder,« siger den ene af forskerne, dr. Mirco Tonin, til metroxpress.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere