Restauratører kæmper mod afpresning

Restauratører fra Nørrebro holdt mandag møde i kampen mod bandekrav om beskyttelsespenge.

Knap 20 restauratører fra Nørrebro i København holdt mandag formiddag møde om problemet med afpresning fra kriminelle bander, der kræver beskyttelsespenge.

Mødet foregik på caféen Bodega, der ligger på Kapelvej i hjertet af Nørrebro. Ud over restauratørerne var der repræsentanter fra både kommunen, politiet og sikkerhedsbranchen.

- Vi har hørt fra restauratørerne, at det med beskyttelsespenge har været et kendt problem i Malmø, og man har bare ventet på, at det kom her til, fortæller Kirsten Hauge, der er direktør i Danske Restauranter og Caféer, D-R-C.

Håbet blandt restauratørerne er, at man kan komme problemet med beskyttelsespenge til livs ved at stå sammen mod banderne. Indtil nu er det dog uvist, hvor stort problemet er, for det er kun få restauratører, som tør stå frem og fortælle, at de er blevet afpresset, blandt andet værtshusejer Jane Pedersen fra Café Viking.

- Ellers så skorter det jo lidt på at få folk til at stå frem, men vi har på fornemmelsen, at det her kun er toppen af isbjerget, fortæller erhvervsrådgiver Jørgen Kønigshøfer fra D-R-C.

Derfor er første skridt at få et overblik over problemets omfang, og det er Københavns Kommune i gang med at undersøge.

- Vi er i gang med at lave oplægget til en spørgeskemaundersøgelse. Jeg ved ikke, hvor mange restauratører den kommer til at omfatte, fortæller Lea Bryld, som er chef for Center for Sikker By i Københavns Kommune.

- Det kan også være, at den skal omfatte frisører og solcentre, som også kan være ofre for det her, siger Lea Bryld til Ritzau.

Hos politiet opfordrer man alle restauratører, der oplever afpresning, til at anmelde det. Det er nemlig forudsætningen for, at politiet kan gøre noget ved sagen.

- Helt nøgterne har vi kun haft fire sager om beskyttelsespenge på Nørrebro i år. Men der er formentligt et mørketal, og vi kan ikke løse problemerne, medmindre vi får en anmeldelse, fortæller vicepolitiinspektør Tommy Laursen fra Station Bellahøj.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politibil

Politi efterlyste 13-årig: Nu er hun fundet i god behold

Kvinde overfaldet Tisvildeleje

Tidligere patient erkender dødelig vold mod læge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere