Restauranter og barer krydser fingre for genåbningsaftale

Politikerne på Christiansborg skal i dag indlede forhandlinger om yderligere genåbning og lempelse af restriktioner. Restaurationsbranchen holder vejret i spænding.

Der er skam liv på byernes restauranter og på en stor del af værtshusene. 

Men ikke i samme omfang som før. For selv om Danmark stort set er genåbnet, så lever de stadig med begrænsninger i deres åbningstider. 

Sidste servering skal ske inden klokken 22, og klokken 23 skal gæsterne vejret gået hjem. 

Og de lever stadig med begrænsinger for, hvor mange mennesker, de må have under samme tag - for eksempel til et bryllup.

Det er en regel, der koster branchen dyrt. Brancheorganisationen HORESTA vurderer, at lukketidsreglen koster serveringsstederne 500 millioner kroner. Om måneden. 

Og ikke nok med det, så anslår organisationen samtidig, at kravene om coronapas koster yderligere en millard kroner om måneden i tabt omsætning.

Restriktion mangler sundhedsmæssig mening

Politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch, mener, at lukketiden er en af de restriktioner, som sundhedsmæssigt giver mindst mening.

- Man smitter hverken mere eller mindre før eller efter klokken 22. Dertil kommer, at selv sundhedseksperter har påpeget problemet i, at man ved en fast lukketid ender med at sende mange mennesker ud på gaden på samme tidspunkt, siger hun.

Kirsten Munch mener samtidig, at nu hvor alle over 50 år er blevet tilbudt en vaccine, så er det på høje tid, restriktionerne fjernes.

- Vi klarer os

Et af de steder, hvor man i dag sidder og holder opmærksomt øje med dagens forhandlinger, det er på Frederiksberg-restauranten Mielcke & Hurtigkarl. 

Men opmærksomheden skyldes ikke hverken pladskrav eller regler om lukning.

- Oplevelsen af restriktionerne er jo vidt forskellige, alt efter hvad slags sted du har. Nogle lægges øde af en regel - andre er uberørt. Mielcke & Hurtigkarl er i den kategori der hedder fine dining, og selv med de strammeste pladsregler er vi uberørte, siger Jakob Mielcke, der er den ene halvdel af makkerparret bag restauranten.

Han fortsætter:

- Vi har for sjov talt om at sætte et ekstra bord op. På samme måde er vi uberørt af lukkereglerne. Vi har fuldt hus. Restauranter som Madklubben, der har flere seats og større udskiftning er meget mere berørt.

Men...

Og så er det han tilføjer et meget stort "men".

For ud over restauranten driver han og Thomas Korby lokaler og events i Paradehuset og Brøndsalen, der ejes af Det Kongelige Danske Haveselskab. Brøndsalen er et stort, højloftet og smukt lokale lige ved siden af restauranten. 

Det bruges til selskaber og større bryllupper, og her er der plads til 400 stående eller 200 siddende gæster. Men det kan ikke lade sig gøre med et indendørs forsamlingsforbud som lige nu er på 50 og som efter planen hæves til 100 fra fredag.

quote Hvis nogen skal holde bryllup til september, og de ikke allerede nu ved noget om, hvordan det ser ud, så begynder panikken at brede sig.

Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl

- Det er klart det, vi mister flest penge på. Vi har flyttet bryllupper både to og tre gange, fordi reglerne hele tiden ændrer sig. Og når folk planlægger et bryllup, så vil de gerne vide, hvordan det afvikles. Det kan jeg godt forstå. Hvis nogen skal holde bryllup til september, og de ikke allerede nu ved noget om, hvordan det ser ud, så begynder panikken at brede sig, siger Jakob Mielcke.

Han undrer sig over, at der kan være et forsamlingsloft på 50 personer indendørs, mens man udendørs kan afvikle fodboldkampe med langt flere tilskuere.'

Derfor efterlyser han langt større gennemsigtighed i de politiske beslutninger, så hans egen branche lettere kan se, hvad de skal rette ind efter. Og han understreger, at den usikkerhed, der præger branchen i høj grad også rammer for eksempel bryllupsgæster, fordi de har haft utroligt svært ved at planlægge arrangementer, der ellers kræver god tid, på grund af de skiftende meldinger og den usikkerhed, der har hersket i længere tid.

- Der kunne jo indføres nogle markører, som udviklingen kan ramme – og så kan man forvente sådan og sådan. Men det er ikke det, der sker. I stedet er det et politisk spil, hvor vi i stedet har brug for en horisont, så vi kan håndtere vores kunder, og så de mennesker, vi har kontrakt med, ikke bare skal sidde og vente, foreslår han.

Vil af med lukkekrav

Om mens Mielcke & Hurtigkarl gerne vil af med forsamlingsforbuddet, så kigger man i restaurantkæden Madklubben på kravet om, at serveringen skal stoppe klokken 22.

Kæden driver 22 forskellige restauranter i København.

- Vi har en forretning, som har været eksproprieret af staten siden 9. december. Og før det var der også restriktioner, selv om de var knap så indgribende. Vi støtter op, om det der skal gøres, men der skal ikke herske tvivl om, at så snart der kan genåbnes, så vil vi gerne. Vi har en forretning, der styrtbløder penge og har gjort det siden Mette Frederiksen lukkede landet første gang, siger Kennet Wienecke, der er økonomichef i Madklubben.

Han peger også på personalesiden, hvor ansatte har fået andre opgaver end det, de havde forventet, da de blev ansat.

- Det er dem, der skal håndhæve restriktionerne, og det stiller dem i trælse situationer. Så vi vil allerhelst af med kravet om at lukke klokken 22, for i vores forretning lever vi af at kunne drive vores borde rundt mere end en gang om dagen, siger han.

Når politikerne går til forhandlingsbordet, så håber Kennet Wienecke på en ting:

- Vi vil bare gerne gøre, det vi er bedst til og så komme i gang med at tjene vores penge igen , siger han.

Madklubben driver 22 restauranter fordelt på flere kæder med forskellige navne i København. De håber på at få lov til at holde længere åbent.
Madklubben driver 22 restauranter fordelt på flere kæder med forskellige navne i København. De håber på at få lov til at holde længere åbent.
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik