Restauranter glæder sig til at åbne – men står i ”urimelig og umulig situation”

Der er behov for at revidere sundhedsmyndighedernes nuværende retningslinjer, hvis restauranter overhovedet skal få gavn af genåbning, mener Horesta.

Restaurationsbranchen kan med torsdagens aftale om næste fase for genåbningen af Danmark se frem til at anrette andet end take-away inden længe.

Og det vækker glæde hos restauratørerne. Blandt andet i Kødbyen på Vesterbro, hvor Mikkel Irminger Sarbo, indehaver af restauranten Fleisch, efter flere uger med mennesketomme lokaler igen ser frem til at få kunder i biksen.

- Vi glæder os rigtig meget til at kunne åbne. Vejret er skønt, og man kan sidde uden for og have en god aften, siger han og peger på pladsen foran restauranten ved indkørslen til Kødbyens åbne plads.

Men for mange spisesteder som Fleisch venter nu en enorm udfordring, når de inden branchens genåbning den 18. maj skal gøre klar til at tage imod gæster under markant anderledes forhold end normalt med strikse retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

- Det værste er, at vi ikke ved, hvilke sundhedsanbefalinger vi skal leve op til. Hvor mange vi overhovedet kan have i restauranten, om vi kan have nok plads, og hvordan det ellers skal blive. Det gør det svært at drive restauration, for vi ved ikke vi overhovedet kan få omsætning nok, hvis der skal være så stor plads mellem folk, siger Mikkel Irminger Sarbo.

Artikler fortsætter efter billedet.

Når restauranten Fleisch i Kødbyen genåbner den 18. maj bliver det med et noget ændret setup i forhold til tiden før coronakrisen.
Når restauranten Fleisch i Kødbyen genåbner den 18. maj bliver det med et noget ændret setup i forhold til tiden før coronakrisen.
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

En urimelig og umulig situation

Med de nuværende myndighedsformaninger skal restauranterne sørge for, at der vil være minimum to meter mellem gæsterne, fire kvadratmeter per gæst og sikre, at gæsterne ikke bryder forsamlingsforbuddet på ti personer.

Og disse regler stiller restaurationsbranchen i en urimelig og umulig situation. Det mener brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta.

- Det er nødvendigt at bruge tiden på at se på mulighederne for at revidere retningslinjerne. Med de nuværende regler vil store dele af restauranterhvervet være bragt i en urimelig og umulig situation, for uanset om man vælger at åbne eller forblive lukket, vil det være på økonomiske vilkår, som mange vil have svært ved at overleve på, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta.

Derfor opfordrer organisationen til forlængede hjælpepakker specifikt målrettet hotel- og restaurationsbranchen.

quote Med de nuværende regler vil store dele af restauranterhvervet være bragt i en urimelig og umulig situation

Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta

- Med muligheden for åbning mistes den fulde omkostningskompensation, uden at omsætningen vil få det fornødne løft. Det er meget kritisk, og vi frygter, at mange virksomheder må dreje nøglen om, og at flere tusinde medarbejdere vil miste deres job, hvis ikke åbningen suppleres med forlængede og justerede hjælpepakker, siger Katia K. Østergaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Horesta er over 200 restauranter gået konkurs siden slutningen af marts, og hotel- og restauranterhvervet har måttet afskedige over 11.000 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Restaurationsbranchen glæder sig over den forestående genåbning.

Restauranterne skal rykke ud i bybilledet

I stedet for at tænke i afskedigelser hæfter Mikkel Irminger Sarbo fra restauranten Fleisch i Kødbyen sig ved de muligheder, man nu har.

Man kunne for eksempel inddrage nogle af Kødbyens parkeringspladser midlertidigt og i stedet opsætte borde for at sikre god plads mellem restauranternes kunder, påpeger han.

- I stedet for at vores kokke går hjemme og laver ingenting, kunne man give os lov til at indtage noget mere af byen, måske ved at ofre nogle parkeringspladser eller andet og på den måde sikre, at københavnere og gæster kommer hertil og får nogle gode oplevelser, siger han.

Den idé står Mikkel Irminger Sarbo ikke alene med. For netop dette skal medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune drøfte ved det kommende møde på mandag.

Her indstiller forvaltningen til, at man giver restauranter og caféer mulighed for at ansøge om udeservering på en større del af fortovet, på parkeringspladser og i kommunens parker frem til den 1. oktober.

Får den indstilling opbakning fra Rådhusets politikere, kan københavnere altså se frem til en sommer, hvor en tur på restaurant eller café som oftest skal foregå under åben himmel.

Så er der kun tilbage at håbe på godt vejr.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik