Rektor på læreruddannelse: Dygtige unge skal ikke per automatik på universitetet

Der er tomme stole på hovedstadens læreruddannelser, når semestret begynder.

Den 28. juli 2018 fik 64.943 unge plads på en videregående uddannelse.

Og mens mange med garanti har fejret, at deres fremtid nu for en stund er fastlagt, så har færre jublet over at komme ind på en læreruddannelse. 

Det er nemlig fortsat mindre attraktivt at søge tilbage mod Folkeskolen, viser årets tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

quote Det er svært at trænge igennem den her mur af støj omkring Folkeskolen

Stefan Hermann, rektor

I hovedstaden har man således både ledige pladser på Campus Carlsberg og Metropol, hvorfor det har været muligt at ansøge om en studieplads helt frem til 5. august. 

- Der har i flere år været ledige studiepladser, navnligt på Campus Carlsberg (tidligere Blågårds Seminarium, red.), men i år er der også flere ledige pladser på Frederiksberg. Det er ellers vigtigt, at vi får flere kvalificerede ind, for der er mangel på lærere i Region Hovedstaden, siger rektor for Professionshøjskolen Metropol, Stefan Hermann, til TV 2 Lorry. 

Universitetet foretrækkes i gymnasieklassen 

Ved årets optag har 2.610 ansøgere fået tilbudt optag på læreruddannelsen, og det svarer til et fald på tre procent i forhold til optaget i 2017.

Stefan Hermann peger på, at det blandt andet kan skyldes en favorisering af universiteterne:

-  For nogle år siden så vi en fyr på TV 2, som sagde, at han gerne ville være lærer, men han var irriteret over, at gymnasielæreren ville have ham på universitetet. Der har været en tendens til, at man siger, at de dygtige skal den vej, lyder det fra rektoren. 

Han påpeger, at man også skal huske, at årgangene er lidt mindre i disse år.

- Men man kan sige, at læreruddannelsen er jo ikke blevet talt op. Debatten omkring Folkeskolen smitter af på de unges valg af profession, siger Stefan Hermann.

Stefan Hermann har været rektor for Metropol siden 2008.
Stefan Hermann har været rektor for Metropol siden 2008.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

En mur af støj omkring Folkeskolen

Selv vil man dog også kigge indad. 

TV 2 Lorry har blandt andet berettet om protester fra frustrerede studerende på Campus Carlsberg, men nu skal succeshistorierne også sælges til offentligheden. 

- Der er ingen tvivl om, at vi skal indlede et endnu tættere samarbejde med kommunerne. Danmarks Lærerforening. Gymnasierne og andre aktører. Det er vigtigt, at vi ikke per automatik sender dygtige elever mod universiteterne, for vi har brug for skolelærere, siger Stefan Hermann.

- Vi har tiltrukket flere dygtige unge mennesker med høje karakterer, men vi har nok ikke været gode nok til at kommunikere det. Det er svært at trænge igennem den her mur af støj omkring Folkeskolen, siger han. 

Der vil i år ikke blive fyldt på stolene hverken på Campus Carlberg eller Metropol. Mellem 200 og 250 har ønsket en plads. Nogle skal til samtale, da de ikke opfylder kravet om et karaktergennemsnit på syv. Langtfra alle bliver optaget herefter, lyder meldingen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik