Rekordstor bøderegn rammer metroen

Arbejdstilsynet har skruet kraftigt op for bøderne til de forskellige selskaber, der deltager i byggeriet af metroen i København.

På fire år er bødemængden for farlige arbejdsforhold og sjusk med sikkerheden mangedoblet. Fra 2 bøder på 70.000 kroner i 2012 til 33 bøder på i alt 1,6 millioner kroner frem til oktober 2015. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet, som Politiken og Fagbladet 3F har fået aktindsigt i, skriver Politiken.

Tallet betegnes som »enestående« af Ole Gunni Busck, der er lektor ved Aalborg Universitet med speciale i arbejdsmiljø. »Det regner jo med bøder«, siger han til Politiken og betegner det som »noget svineri«, når man holder det op mod Metroselskabets mange forsikringer om, at man tager arbejdsmiljøet alvorligt.

Både det offentligt ejede Metroselskabet, der styrer byggeriet, og hovedentreprenøren, CMT, erkender, at bødemængden er alt for stor.

»Det er selvfølgelig ikke noget, jeg er glad for, det er klart«, siger Louise Høst, der er plan- og arbejdsmarkedsdirektør i Metroselskabet, til Politiken. Hun understreger, at Metroselskabet selv er klar over, at den i lang tid har været gal med sikkerheden. Derfor bad selskabet før sommer Arbejdstilsynet om at opretholde et såkaldt skærpet tilsyn med byggepladserne.

Samme melding kommer fra hovedentreprenøren, italienskejede CMT. Både her og i Metroselskabet ses bøderne som et tegn på et endnu mere alvorligt problem: Der er for mange arbejdsulykker. Efter en nedgang i 2014 er ulykkesmængden steget i 2015, så den nu ligger omtrent 20 procent over landsgennemsnittet.

Samtidig har projektet fået usædvanlig mange påtaler fra Arbejdstilsynet i form af forbud, påbud og i nogle tilfælde endda politianmeldelse. Det vil der nu blive taget hånd om, siger Sigurd Nissen-Petersen, der er kommunikationschef i CMT, til Politiken.

»Bødemængden alt for høj, og det er et problem. Vi kan ikke leve med, at vi får de bøder. Vi kan ikke leve med, at vi har de ulykker, vi har. Men vi vil også gerne bruge påbuddene aktivt til at få fulgt op på byggepladserne«, siger han til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Sirene

playÅrlig sirenetest kommer stadig bag på danskerne

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere