Julehjælp slår rekord: "Vigtigt at fattige børn får samme juleoplevelse som andre"

Det kan være sværere for børn at være en del af et fællesskab, hvis ikke de kan relatere til de oplevelser, som deres jævnaldrende taler om.

De fleste af os forbinder måske juleaften med julemad, julehygge og julegaver.

Men det er langt fra alle, der kommer til at holde jul, som de har været vant til - eller har hørt om. I år er der nemlig flere end nogensinde, der søger julehjælp, oplyser flere NGO'er til TV 2 Lorry.

Det skyldes, at mange er presset på økonomien ovenpå et år, der har budt på inflation og stigende energipriser, mener Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

- Der er kommet endnu flere ansøgere i år, fordi overførselsindkomsterne ikke er steget med de stigende udgifter, siger han og uddyber:

- Det vil sige, at folk, der er på overførselsindkomster, har svært ved at betale deres faste udgifter, fordi de ikke får dækket det økonomiske hul, der er kommet. Og så har de brug for julehjælp i endnu højere grad end tidligere.

quote Det er vigtigt at sikre, at fattige børn får oplevelser som andre, fordi det hjælper dem til at være en del af et fællesskab

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab, Roskilde Universitet

Den udlægning bakkes op af Peder Thorning, der er konstitueret generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Her består julehjælpen af en købmandskurv eller et gavekort til et supermarked til en værdi af 800 kroner samt et gavekort på 1.000 kroner til køb af julegaver til børnene.

- Vi spørger ikke folk om, hvorfor de søger om julehjælpen, men vi har en klar formodning om, at det skyldes inflationen. Man får ikke lige så meget i supermarkedet for de samme penge, og samtidig er rådighedsbeløbet skrumpet for de fleste. Det skaber en desperation for, hvordan man skal komme igennem højtiden, siger han.

Oplevelser skaber fællesskab

Bent Greve fortæller, at det især er familier med børn, der kommer i klemme, hvis ikke de får julehjælp.

Det skyldes, at det kan være en meget problematisk oplevelse for dem, hvis de ikke får de samme oplevelser som andre i eksempelvis deres skoleklasse.

- Det er vigtigt at sikre, at fattige børn får oplevelser som andre, fordi det hjælper dem til at være en del af et fællesskab. Og det er man ikke, hvis man oplever, at folk har nogle oplevelser, som man ikke selv har, siger Bent Greve og understreger samtidig:

- Det behøver ikke være præcis den samme oplevelse, men hvis man ikke kan relatere sig til det, som andre taler om, så kan det være en meget problematisk oplevelse. Og det kan det også være for de forældre, der ikke er i stand til at opfylde børnenes ønsker.

quote Det er den tid på året, hvor man virkelig kan hygge, og den mulighed vil jeg gerne give til andre

Sille Larsen, initiativtager til privat julehjælp

Den holdning deler Jill Deen, der er en af de mange danskere, der i år ar søgt om julehjælp.

- Det betyder alt for, at man kan have en god og vellykket jul, og de kan komme tilbage i skole og sige, at vi havde en rigtig fed juleferie og en god juleaften, hvor vi fik en masse lækre gaver, sagde hun til TV 2 Lorry tilbage i november.

Artiklen fortsætter under billedet

Jill Deen er en af de mange familier, der i år har søgt om julehjælp. Hun håber, at hun igen i år vil få råd til Lego til sine to børn.
Jill Deen er en af de mange familier, der i år har søgt om julehjælp. Hun håber, at hun igen i år vil få råd til Lego til sine to børn.
Foto: Privatfoto

Giv det brugte legetøj nyt liv

Desværre er det langt fra alle, der søger om julehjælp, der får det. Det har blandt andet fået Sille Larsen fra København til at hjælpe folk i julenød.

- Jul betyder rigtig meget for mig. Det er den tid på året, hvor man virkelig kan hygge, og den mulighed vil jeg gerne give til andre, sagde hun til TV 2 Lorry i starten af december.

Artiklen fortsætter under billedet

23-årige Sille Larsen, der er studerende, vil hjælpe folk i julenød ved at betale for fem indkøbsposer med mad og julegodter.
23-årige Sille Larsen, der er studerende, vil hjælpe folk i julenød ved at betale for fem indkøbsposer med mad og julegodter.
Foto: Privatfoto

Derfor skrev hun i et opslag i en Facebook-gruppe, at hun ville samle ind til at fylde fem indkøbsposer med julemad. Hver pose med en værdi af 500 kroner, som hun så vil uddele til trængende familier frem mod juleaften.

quote Folk passer lidt mere på pengene, fordi vi bruger dem på nogle andre ting i dag

Christian Agner, partner i Galleri BidsArt

Det afstedførte en masse beskeder fra både nogle, der gerne ville have julehjælpen, men også fra folk, der gerne ville spæde til. Det betød, at hun faktisk kunne uddele flere poser, end hun oprindeligt havde planlagt.

Også i Galleri Bidsart i København forsøger man at hjælpe økonomisk pressede børnefamilier. Det er særligt brugt legetøj, man forøger at dele ud gennem projektet "HIT MED LEGETØJET".

Det har man gjort i seks år, men selvom de slog rekord sidste år, så har de kun fået halvdelen af, hvad de plejer.

- Et gæt kunne jo være, at folk passer lidt mere på pengene, fordi vi bruger dem på nogle andre ting i dag. Varme, gas, benzin og så videre. Derfor smider man måske ikke så meget ud eller giver så meget videre, som man plejer at gøre, fortæller Christian Agner, der er partner i Galleri BidsArt.

Hvis du har brugt legetøj, du gerne vil donere, så holder de ekstra åbent i gallerierne i Vanløse og Ebeltoft søndag.

Se hvordan indsamlingen foregik lørdag i videoen nedenfor


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik