Regnefejl koster 200 millioner i Helsingør

En fatal regnefejl, begået af forvaltningen i Helsingør Kommune, kommer til at koste borgerne knapt 200 millioner kroner. Regnefejlen blev opdaget torsdag, hvorefter borgmester Johannes Hecht-Nielsen blev orienteret.

Han indkaldte i går til et hastekrisemøde i økonomiudvalget, hvor flere medlemmer dog var forhindret i at komme med så kort varsel.
Meddelelsen om den gigantiske brøler sender chokbølger gennem hele det politiske og administrative system netop nu, hvor der foregår skarpe forhandlinger om de i forvejen drastiske budgetnedskæringer for kommunen.
- Jeg er dybt rystet.
- Det er ufatteligt, at sådan en fejl kan ske. Det er en menneskeligt begået fejl, og den blev opdaget nærmest ved et tilfælde, nemlig fordi historien om Gribskov Kommune, der har regnet 35 millioner kroner forkert, kom ud og vores økonomichef derefter undersøgte, om alt var ok i vores kommune. Det var det altså ikke. Det er dybt beklageligt, at det har kunnet ske, siger borgmester At festen er forbi i Helsingør Kommune bekræftes fra flere sider.
Borgmesteren forudser allerede nu, at store anlægsprojekter, der er i støbeskeen, nu helt droppes.
Det gælder en ny Cityskole som afløser for den gamle nedslidte Byskolen, et nyt genoptræningscenter, en ny samlet kommunal administration og endelig kan folkeskolerne nok kigge langt efter penge til yderligere forbedringer og renoveringer.
Derudover arbejdes der under højtryk for at finde løsninger her og nu, der ikke kommer til at påvirke det fremsatte budgetforslag for 2011, blandt andet med omlægning af kommunale lån til afdragsfrihed og forlængelse af gældsperioden.
- Det er brandærgerligt og vil lamme os noget.
- Men nu må det altså stå klart for samtlige partier i byrådssalen, at det er pinedød nødvendigt, at vi gennemfører de driftsbesparelser på 140 millioner kroner, som jeg har lagt op til i mit budgetforslag. Bliver vi enige om at finde dem, vil det være nok til at løfte presset fra kassebeholdningen. Samtidigt skal vi finde alt, hvad vi har af grunde og ejendomme, som vi kan sælge og hvor det kan indbringe os indtægter. Vi har en masse ejendomme, for eksempel det gamle Øresundshospital i Fiolgade og biblioteket. Men jeg kender ikke nogen, der står og vil købe det her og nu. Det er ikke noget, man gør på 14 dage. Det er ikke blot vores driftsbudget, der nu bliver sat under voldsomt pres, det gør også vores anlægsbudget, siger Johannes Hecht-Nielsen.
Opdagelsen af regnefejlen sætter efter borgmesteren opfattelse skarpt fokus på dét, han kalder Helsingør Kommunes overforbrug gennem flere år.
- Pengene, altså de 197 millioner mangler. De er brugt gennem de senere år, uden at vi har haft dem. Derfor er det vigtigt, at vi alle forstår, at vi her i Helsingør Kommune nu skal ned på et andet niveau. Nogle siger, at vi i mange år har opført os, som om vi var en hovedstads-kommune, men at vi rent faktisk har indtægter som en provinskommune, siger Johannes Hecht-Nielsen.
Mandag træder økonomiudvalget igen sammen for at drøfte den alvorlige økonomiske situation. Her vil politikerne også tage stilling til, om den fatale regnefejl skal koste hoveder i forvaltningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik