Regioner strammer regler for lægers bijob

Det skal være slut med mistanker om, at offentligt ansatte læger ikke passer deres arbejde ordentligt, fordi de lægger energien i at bijobbe på et privathospital mod en høj timeløn. Fire af landets fem regioner indfører nye, strammere retningslinjer for, hvordan og hvornår lægerne skal informere ledelsen om eventuel sidebeskæftigelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Regionerne Midtjylland og Nordjylland indsamler i øjeblikket detaljerede informationer om lægernes bijob og som noget nyt registrerer dem elektronisk for at skabe bedre overblik over omfanget.
På Sjælland går man endnu mere hårdhændet til værks. I mandags kom det frem, at Region Hovedstaden vil tvinge læger til at bede deres ledelse om lov, før de siger ja til et bijob. Og inden for den kommende uge sender også Region Sjælland brev ud til sine læger om, at de "bør orientere deres ledelse, inden de indgår aftale med andre om bibeskæftigelse". Det fortæller HR-chef Marianne Evers.
- Det har været et ureguleret område indtil nu. Vi ønsker klare aftaler, så ledelsen tidligt får mulighed for at vurdere, om jobbet harmonerer med det arbejde, lægen forventes at udføre på hospitalet, uddyber hun.
Ordningen møder massiv modstand blandt landets speciallæger og overlæger. Formand for Overlægeforeningen Erik Kristensen kalder den overenskomststridig og truer begge regioner med en voldgiftssag.
- Der er ingen grund til, at læger skal bede om tilladelse, før de tager et bijob. Man er jo ikke stavnsbundet til sin arbejdsplads. Det er man heller ikke i alle mulige andre erhverv, siger han.
Læger skal i dag have godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, før de kan tage et bijob i medicinalbranchen. Når det gælder andre typer job, behøver de ikke at spørge nogen først. Men ledelsen skal orienteres efterfølgende, og bijobbet må ikke forhindre lægen i at udføre sit arbejde "samvittighedsfuldt". Erik Kristensen deler ikke kritikeres anklage om, at lægerne forsømmer deres offentlige hverv.
- De går ikke fra arbejde, før de har lavet det, de er ansat til. Det her er et ideologisk korstog imod privatisering af sundhedsvæsenet, siger han.
Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) er positiv over for de strammere regler. Hun opfordrer i øvrigt regionerne til at se nærmere på de ledende overlægers bijob.
- De får knap en million kroner om året for at lede en afdeling, stå til rådighed om aftenen, forske og uddanne yngre læger. I hvilke virksomheder i dansk erhvervsliv ville man acceptere, at chefen så går fra arbejde klokken 15 for at arbejde i en groft sagt konkurrerende virksomhed, spørger Sophie Hæstorp Andersen.
Hun foreslår, at ledende overlæger bør kunne få en bonus for at være loyale og holde sig fra sidebeskæftigelse i det private.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik