Regioner: Otte hovedstads-gymnasier skal have loft over, hvor mange elever de må optage

23 almene gymnasier på landsplan skal have loft over elevoptag, hvis det står til de fem regioner. Ni af gymnasierne ligger i Region Hovedstaden.

Otte almene gymnasier i Region Hovedstaden skal have et loft over, hvor mange elever man må optage.

Det indstiller Danske Regioner, der har de fem regioner i ryggen, til børne- og undervisningsministeren. På landsplan vil man lægge loft over elevoptaget på 23 gymnasier.

Lofterne har to formål: At forhindre at elever skal rejse langt for at gå i gymnasiet, og for at forhindre at der ikke bliver gymnasier, hvor elever med samme baggrund klumper sig sammen. 

Der er 27.000 færre unge i Danmark i 2030, og det vil ramme elevgrundlaget for især gymnasierne uden for de store byer, mener Danske Regioner.

quote Nogle af lofterne skal være med til at forhindre, at massevis af unge fremover skal rejse rigtig langt til et gymnasium.

Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, Venstre

- Nogle af lofterne skal være med til at forhindre, at massevis af unge fremover skal rejse rigtig langt til et gymnasium. Andre vil medvirke til en bedre elevsammensætning på udvalgte gymnasier, så de unge ikke kun for klassekammerater, der ligner dem selv, lyder det fra Stephanie Lose, (V), formand for Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Der er tale om Borupgaard, Nærum, Gladsaxe, Helsingør, Frederikssund Gymnasium, Høje-Taastrup, Hvidovre og Sydkysten i Region Hovedstaden. Der er ingen gymnasier i Region Sjælland, der bør have loft over elevoptaget, mener Danske Regioner.

Hos Region Hovedstaden mener man, at man har et ansvar for, at de mindre gymnasier også får elever:

- Som politiker i Region Hovedstaden har vi et ansvar for, at de mindre gymnasier også har elever, selvom det så medfører, at de store gymnasier måske skal være en lille smule mindre. Vi er klar over, at indstillingen kan betyde, at der er unge, som risikerer ikke at få opfyldt deres første prioritet, men hvis gymnasier ender med at lukke, så vil der også være mange unge, som ikke får deres første prioritet opfyldt, udtaler formanden for Region Hovedstadens udvalg for forskning, innovation og uddannelse, Lars Gaardhøj, (S), i en pressemeddelelse.

FAKTA: 23 gymnasier i fire regioner skal have elevloft, mener Danske Regioner:

Et problem med gymnasier, hvor andelen af tosprogede er høj

På flere gymnasier er elever med ikke-vestlig baggrund steget mærkbart over de seneste år, skrev Berlingske i sidste uge. Og det betyder, at elever med dansk baggrund vælger netop disse gymnasier fra.

I 2018 var der 16 almene STX-gymnasier, hvor mere end hver femte elev havde ikkevestlig baggrund. På 11 af dem var andelen 30 procent eller derover. I 2010 var det henholdsvis 12 og seks gymnasier, skrev Berlingske.

 Greve Gymnasium oplever man en tilstrømning af elever på trods en høj andel af tosprogede. Her er man ifølge rektoren lykkedes med at undgå de mange udfordringer, der følger med at have en stor andel tosprogede.

Gymnasier med flest tosprogede elever (2018-tal)

Uden gymnasiers samtykke

Ifølge Stephanie Lose er der forskel på, hvilke problemer der ligger til grund for, at regionsrådene har set sig nødsaget til at foreslå elevlofter - også kaldet kapacitetslofter.

Således er det heller ikke alle indstillingerne, som er gjort med gymnasiernes samtykke, siger Stephanie Lose til nyhedsbureauet Ritzau.

De 23 indstillinger er seks flere end i skoleåret 2019/20 og hele 21 flere end for to år siden. Sidste år lå ingen af de indstillede gymnasier i Region Hovedstaden eller Region Sjælland.

Årets indstillinger falder sammen med, at regeringen inden længe forventes at fremlægge en ny model for elevfordeling og kapacitetsfastsættelse på gymnasieområdet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

folkeskole

Skandaleombrust folkeskole bliver delt i to efter faldende trivsel

Mads Raben, Danmarksmester i Matematik

playMads fra Lejre er Danmarksmester i matematik

efterskoleelever samler ind til hjemløse

Nedlukket efterskole hjælper hjemløse rumænere

20210115-162104-A-1920x1280we

Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere