Regionen svarer igen: "LO og Regeringen bør ikke pege fingre"

Kritik af Region Hovedstadens midlertidige løsning på lægemanglen har fået regionsrådsmedlem for Alternativet Qasam Nazir Ahmad op af stolen.

Den 8. marts kunne TV 2 Lorry fortælle om helt nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der viser, at antallet af borgere uden en fast praktiserende læge er steget fra 3.684 i 2018 til 7.412 i 2019.

Hverken formand for PLO i Region Hovedstaden Karin Zimmer eller folketingspolitiker for Socialdemokratiet Mette Abildgaard var overrasket over tallene, da TV 2 Lorry kontaktede dem. Og de midlertidige regionsklinikker, som regionen har oprettet for at afhjælpe problemet med lægemangel, var hverken Karin Zimmer eller Mette Abildgaard synderlig begejstret for.

quote Regionsklinikkerne var en nødløsning, som har vist sig at være succesfuld

Qasam Nasir Ahmad (AL), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

I et nyt interview stiller regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden fra Alternativet Qasam Nazir Ahmad sig uforstående over for Karin Zimmer og Mette Abildgaards udtalelser. Selvom han heller ikke er overrasket over tallene fra PLO, så synes han, at regionsklinikkerne får en alt for hård medfart.

- Alle patienter i Region Hovedstaden har en læge. Nogle borgere har læge hos en fast praktiserende læge, andre er tilknyttet en regionsklinik. Og bare fordi det ikke er PLOlæger, der arbejder på regionsklinikkerne, er det stadig fuldt kvalificeret lægehjælp, patienterne får, siger Qasam Nazir Ahmad til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Der er ingen hurtige lette løsninger. Vi kan ikke med et fingerknips få flere læger, men flere er på vej til at uddanne sig som praktiserende læge. Det kan vi ikke drage fordel af med det samme, men regionsklinikkerne var en nødløsning, som har vist sig at være succesfuld, så jeg kan ikke følge kritikken, siger han.

quote Hvis regionsklinikkerne ikke forsvinder, så har vi alle sammen fejlet

Qasam Nasir Ahmad (AL), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Regionsklinikker er midlertidige klinikker på hospitaler, hvor borgere kan blive tilknyttet. Regionsklinikkerne åbner for et år af gangen, og borgeren bruger klinikken, som de ellers ville bruge en lægepraksis. Borgeren kan dog ikke forvente at komme ind til den samme læge hver gang.

Region Hovedstaden har indtil videre åbnet regionsklinikker på Amager, Frederiksberg og Bornholm. Klinikken på Bornholm har dog modsat de to andre fået lov til at eksistere i 6 år og vil blive evalueret, hvad patienttilfredsheden angår.

Region Hovedstaden klarer sig godt

Faktisk mener Qasam Nazir Ahmad, at man i Region Hovedstaden kan være ligefrem stolte. Når man sammenligner lægemanglen i Region Hovedstaden med andre regioner viser det sig nemlig, at hovedstaden klarer sig ganske godt.

- Vi har en stor tilflytning til København, og vi gør rigtig meget for at udvide antallet af praktiserende læger. Med vores initiativer ser jeg rigtig positivt på fremtiden. Vi har fået indført nogle fornuftige tiltag, og jeg regner med, at vi inden for de nærmeste år, vil vi kunne se en positiv udvikling, siger han.

Portræt af Qasam Nazir Ahmad
Portræt af Qasam Nazir Ahmad
Foto: Privatfoto

Både Mette Abildgaard og Karin Zimmer er dog bekymrede for, at situationen bliver endnu værre før den bliver god igen. Og Karin Zimmer er i særdeleshed bekymret for om familielæge-modellen langsomt vil forsvinde. Altså at regionsklinikkerne vil blive, mens der bliver færre og færre lægepraksisser, hvor det personlige bånd mellem læge og patient er i højsæde. Qasam Nazir Ahmad tror dog ikke, at det bliver tilfældet.

- Jeg kan godt forstå bekymringen, men jeg er nødt til at varetage borgernes interesser og sørge for, at alle har en læge. Men planen er, at regionsklinikkerne er midlertidige. Vi opretter dem kun for et år af gangen, netop fordi de ikke skal blive. Vi i Region Hovedstaden vil også hellere have lægepraksisser, siger han og tilføjer:

- Men hvis regionsklinikkerne ikke forsvinder, så har vi alle sammen fejlet. Så har vi nemlig ikke formået at gøre det attraktivt nok for læger at starte deres egen praksis, siger han.

Nogle læger vil ikke have deres egen praksis

Karin Zimmer og Mette Abildgaard fremhævede også de mange goder ved at arbejde i en regionsklinik, som et problem, fordi det har en konkurrenceforvridende effekt. I en regionsklinik er der ifølge Karin Zimmer bedre arbejds- og lønvilkår, som praksisejere ikke altid kan hamle op med.

quote Det er klart, at regionsklinikkerne ikke må virke konkurrenceforvridende, men det er bestemt heller ikke min oplevelse, at de gør det

Qasam Nasir Ahmad (AL), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Men de goder har Qasam Nazir Ahmad svært ved at få øje på.

- Det er klart, at regionsklinikkerne ikke må virke konkurrenceforvridende, men det er bestemt heller ikke min oplevelse, at de gør det. Jeg har hverken hørt om bedre arbejdsvilkår eller højere løn, men hvis PLO synes, at regionsklinikkerne giver bedre forhold, så skal de måske overveje, om de kan bidrage til, at forholdene bliver bedre i deres egne medlemmers klinikker, siger han.

Det overordnede problem ved regionsklinikkerne er ifølge Karin Zimmer, at mange læger der kunne have valgt at åbne deres egen praksis, i stedet søger mod uforpligtende tilbud som regionsklinikkerne. Det betyder ifølge Karin Zimmer, at regionsklinikkerne ikke giver flere læger, men blot flytter lægerne væk fra fast og mere permanente tilbud til patienterne.

- Der mangler op mod 30 aktive læger i de almene praksisser. I regionsklinikkerne arbejder lige nu læger, som kunne have udfyldt nogle af de tomme pladser i praksisserne, oplyste Karin Zimmer.

quote Karin Zimmer og Mette Abildgaard burde kigge indad

Qasam Nasir Ahmad (AL), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Regionsrådsmedlemmet er dog langt fra enig. Han mener ikke, at lægerne flyttes, men at de derimod kommer til.

- Ikke alle læger ønsker at åbne deres egen praksis. Der er mange unge læger, som gerne vil prøve kræfter med arbejdet, inden de selv skal investere i en klinik. Det har de mulighed for på regionsklinikkerne. Hvorfor skulle læger der gerne vil have deres egen praksis, vælge at arbejde i regionsklinikkerne? Siger Qasam Nazir Ahmad.

"De kan ikke pege fingre"

Qasam Nazir Ahmad mener ikke, at hverken Mette Abildgaard eller Karin Zimmer kan tillade sig at pege fingre.

- Karin Zimmer og Mette Abildgaard burde kigge indad. Regionsklinikkerne på Frederiksberg og i København blev indført som en nødløsning, hvor vi desværre ikke havde tid til at indgå i en dialog med PLO først. Men PLO kunne arbejde mere på at overbevise læger om at få deres egen praksis, så vi kan komme af med regionsklinikkerne igen. Og Regeringen burde i stedet for at pege fingre af vores løsninger spørge sig selv: Hvorfor gjorde vi ikke noget for fire år siden? Siger han.

Mange ting spiller ifølge Qasam Nazir Ahmad sammen for, at lægemanglen kan nedbringes. For en ting er at der skal uddannes flere læger inden for almen medicin, men lægerne skal også have lokaler, de kan åbne en praksis i. Og her er samarbejdet med kommunerne helt afgørende, mener han.

Læger vil få nye muligheder

Selvom de praktiserende læger har travlt nu, så er der nye muligheder på vej.

Region Hovedstadens planer er blandt andet at oprette såkaldte licensklinikker, hvor lokaler og alt udstyret er til rådighed, og så kan lægerne leje sig ind. På den måde er det ikke nødvendigt at investere store summer i en privat praksis.

- Licensklinikker, satellitklinikker og mobilklinikker er en af vejene frem. Vi tænker i nye løsninger, for på den måde at gøre det lettere for læger at starte deres eget op, siger Qasam Nazir Ahmad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik