Regeringen vil give to dages barselsophold: Ved stadig ikke, hvornår det sker

For et år siden lagde Socialdemokratiet op til ret til to dages barselsophold til alle nybagte mødre. Men regeringspartiet ved endnu ikke, hvornår retten bliver indført.

"Nybagte mødre skal have ret til at blive på sygehuset eller et barselshotel i to dage. Så alle nybagte mødre og deres nyfødte børn kan få en tryg og god start."

Sådan står der på side 19 i Socialdemokratiets sundhedsudspil fra oktober 2018.

Som forholdene er nu, er det ikke alle førstegangsfødende i Region Hovedstaden, der har mulighed for at blive efter fødslen. På Rigshospitalet og Nordsjællands Hospital skal førstegangsfødende, der ikke oplever komplikationer, hjem igen efter cirka fire timer.

Et år senere, og efter fire måneder som regering, har Socialdemokratiet dog stadig ikke svaret på, hvornår retten kommer. 

- Vi har ikke en eksakt dato, for vi skal huske på, at der er fem forskellige regioner, og når vi lovgiver indefra Christiansborg, så skal det gælde alle fem regioner. Derfor skal vi i første omgang finde ud af, hvori tilbuddene består i dag, og hvad regionerne selv ønsker. For det skal ikke kun være noget, vi pådutter indefra Christiansborg, det skal være en løsning, vi finder sammen med regionerne, siger Socialdemokratiets Tanja Larsson, der er medlem af Sundhedsudvalget.

Så det er ikke sikkert, at den her ret skal indføres i regionerne, hvis ikke regionerne ønsker det?

Jo, vi vil stadig have det, for det er klart, at den stressfaktor, det er at skulle kigge på klokken, når man har født, og så starter nedtællingen, og så siger man: "Fire timer fra nu af, så skal jeg være ude". Det er helt vildt stressende, siger hun.

Socialdemokratiets Tanja Larsson mener, at der skal indføres en ret til et barselsophold til alle nybagte mødre.
Socialdemokratiets Tanja Larsson mener, at der skal indføres en ret til et barselsophold til alle nybagte mødre.
Foto: Emma Moesgaard

Der er ikke en dato

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc,dem) eller Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff i forsøget på at få svar på, hvornår retten bliver indført.

Partiet henviser til Tanja Larsson.

Hvad er handlingsplanen for at få den her aftale i hus? 

- Jeg kender ikke den eksakte handlingsplan, jeg er ikke sundhedsordfører, så derfor kender jeg ikke den eksakte handlingsplan.

Jeg har haft fat i sundhedsministeren og sundhedsordføreren, og de har så sagt, at det er dig, der skal udtale dig på vegne af dem?

- Ja, jeg kender ikke den eksakte plan. Jeg ved, at vi sidder i dialoger, og der skal laves de her undersøgelser først, hvor vi skal kigge nærmere ind på området, siger Tanja Larsson.

Kommende familier - hvad kan du sige til dem, hvornår kan de være sikre på, at de får lov til at blive på hospitalet i to dage, hvis de vil?

- Som jeg allerede har sagt, så har vi ikke en eksakt dato, men i og med vi har sat den her retning, så ved jeg også, at det er noget, regionerne begynder at kigge efter. Så jeg håber, det kommer. Selvfølgelig hellere i morgen end i overmorgen.

Sundhedsministeriet oplyser, at de løbende arbejder på at indføre retten til nybagte mødre, og de bekræfter, at der på nuværende tidspunkt ikke er sat dato på, hvornår det sker.