Regeringen vil afsløre underbetalt arbejde

Regeringen og Enhedslisten har afsat 65 millioner kroner til at afsløre underbetalte udenlandske arbejdere.

Foto: TV 2 Lorry

Regeringen og Enhedslisten blev søndag enige om at sætte 65 millioner kroner til at afsløre udenlandske virksomheder, der ikke overholder reglerne på det danske arbejdsmarked - såkaldt social dumping.
      Pengene skal gå til en særlig udrykningsenhed med mandskab fra Arbejdstilsynet, politiet og Skat.
      Enheden skal sikre, at udenlandske virksomheder betaler den skat og moms, som de skal, og at de i øvrigt lever op til danske krav til sikkerhed og arbejdsmiljø.
      - Det er ikke rimeligt, at der er udenlandske virksomheder i Danmark, der snyder på vægten i forhold til lønninger og arbejdsforhold, siger Enhedslistens ordfører for social dumping, Finn Sørensen.
      - Det presser også vilkårene for danske arbejdere, og det vil vi ikke stå model til, siger han.
      Kravet om en indsats mod social dumping var på forhånd en af hjørnestenene i Enhedslistens krav til årets finanslov.
      - Det her er et markant løft på området. Det er ikke bare et, men mindst to skridt i den rigtige retning, siger Finn Sørensen, der kalder problemet med social dumping som "massivt".
      Direktør for Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen hilser også aftalen velkommen.
      - Hidtil har det været et stort problem, at myndighederneikke har koordineret deres indsats, og politiet ikke har prioriteret indsatsen, siger Lars Storr-Hansen.
      Ifølge direktøren er problemet med underbetalt udenlandsk arbejdskraft især udbredt på villavejene iNordsjælland.
      Aftalen, der blandt andet åbner mulighed for bøder til de udenlandske virksomheder, kom i hus efter flere timers forhandlinger i Finansministeriet.
      Her fortsatte Enhedslisten og regeringen desuden tovtrækkerierne om at hente 625 millioner kroner på øget beskatning af multinationale selskaber.
      Et punkt, hvor Enhedslisten ifølge finansordfører Frank Aaen ellers oprindeligt havde sat næsen op efter at indkassere "et par milliarder" på længere sigt.
      Med søndagens aftale om social dumping er der således bundet bånd og sløjfe om tre delelementer i finansloven.
      Ud over dumping-aftalen er regeringen og enhedslisten nået til enighed om at hæve skatter og afgifter for fem milliarder. Og endelig deles der en forhøjet såkaldt "grøn check" ud til de fattigste danskere, der skal kompensere for afgiftsstigningerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik