Regeringen svigter løfte om plan mod sexmisbrug

Regeringen lovede for halvandet år siden en samlet strategi, som skulle ruste Danmark bedre til at bekæmpe seksuelt misbrug af børn. Siden er intet sket, skriver Politiken onsdag.

Det får nu en række organisationer til at kritisere regeringen for at svigte sexmisbrugte børn.

»Vi skal ikke regne med, at forholdene for omsorgssvigtede børn bliver meget bedre, før regeringen har gjort op med sig selv, hvad den vil byde ind med. Konsekvensen er, at vi vil blive ved med at se de her sager«, siger specialkonsulent Søren Gade Hansen fra Børnerådet til Politiken.

De aktuelle mistanker om katolske præsters misbrug af børn har i den seneste uge fået regeringen til at nedsætte en såkaldt task force, som skal hjælpe ofrene. Men ifølge Red Barnet kunne den indsats være iværksat for længst, hvis blot regeringen havde opfyldt et løfte fra december 2008, da daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) meddelte, at han ville udarbejde en samlet strategi for bekæmpelse af overgreb.

»Det er sølle, at man nu må gribe til en ad hoc-gruppe, fordi der ikke ligger en plan«, siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Han er rystet over, at arbejdet med den nye strategi tilsyneladende slet ikke er påbegyndt endnu. Da Red Barnet inviterede Justitsministeriet til at fortælle om den nationale handlingsplan på en konference om seksuelt misbrug af børn, som afholdes 26. april, meddelte ministeriet, at det ikke er i stand til at sige noget som helst, fortæller Kuno Sørensen:

»Ministeriet har meldt tilbage, at de ikke kan fortælle noget om handlingsplanen, for arbejdet er ikke gået i gang endnu. De forventer heller ikke at være gået i gang, når vi holder konference«, siger Kuno Sørensen.

Justitsministeren selv har ingen konkret forklaring på den lange forsinkelse.

»Jeg skal være den første til at beklage, at den nye strategi er blevet udsat og trukket i langdrag«, siger Lars Barfoed (K) til Politiken. Han forsikrer, at arbejdet er i gang, men der kan gå over et halvt år, før planen er klar.

Sagen vækker hård kritik af regeringen fra flere sider af Folketinget.

»Vi har prøvet at banke i bordet flere gange for at få sat mere fokus på seksuelt misbrug af børn. Desværre har justitsministeren ikke været lydhør«, siger Marlene Harpsøe (DF), medlem af Folketingets Retsudvalg til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere