Regeringen løber fra valgløfte om skadestuer

Den nye regering bryder endnu et løfte fra valgkampen.

I et stort sundhedsudspil under valgkampen skrev S og SF, at partierne ville afsætte 100 mio. kr. for at sikre, at patienterne maksimalt skal vente 30 minutter på behandling på skadestuen. Løftet kom efter Berlingskes afdækning af ventetider på op til 12 timer på skadestuer i hovedstadsområdet. Men de 30 minutters behandlingsgaranti er nu droppet, siger den nye sundhedsminister, Astrid Krag (SF). For det har vist sig for urealistisk og dyrt at gennemføre, indrømmer ministeren:
»Jeg erkender blankt, at tallene i udspillet fra S og SF viste sig ikke at være rigtige. Det ændrer forudsætningen,« siger hun og forklarer, at man havde misforstået nogle tal om ventetider fra Region Midtjylland.
Astrid Krag understreger, at SRSF-regeringen fortsat er »ambitiøse på området« og vil arbejde for, at der opstilles landsdækkende mål for den maksimale ventetid på skadestuerne. Hun ved dog endnu ikke, om man kan finde pengene ved de kommende finanslovsforhandlinger.
Tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) anklager S og SF for at have optrådt populistisk og urealistisk:
»De 30 minutter var et kæmpe vælgerbedrag. SF og S i hovedstaden kunne ikke finde ud af at gøre noget ved problemet på skadestuerne, så de skældte i stedet den borgerlige regering ud og lovede vælgerne, at de ville gøre noget ved det og sætte penge af til det. Men nu er det hele så skrottet. Jeg har medfølelse med min efterfølger, men det er hendes egen partiformand, der af ren populisme har skabt det problem,« siger Bertel Haarder med henvisning til udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede sundhedsudspillet og de 30 minutter under valgkampen.
Regeringens kovending kommer samme dag, som en ny analyse fastslår, at tusinder af patienter oplever en »urimeligt lang ventetid« på skadestuerne i hovedstadsområdet, hvor det kan vare op til syv timer eller mere at få behandlet f.eks. et brækket håndled eller få bragt sin sukkersyge under kontrol. Det fremgår af en omfattende analyse af 6.000 patientforløb på hovedstadens skadestuer, som Region Hovedstaden har gennemført.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere