Regeringen i kovending: Bøjer sig for Venstres krav til ny udligning

Finansminister Nicolai Wammen (S) forsøger nu at redde de kuldsejlede forhandlinger om udligningsreformen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Opdateres...

Efter en uge med stilstand er regeringen nu klar til at imødekomme to afgørende krav fra Venstre for at få sat skub i forhandlingerne om en ny kommunal udligningsreform.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S).

- Regeringen havde med statsministeren i spidsen et godt møde med Venstre, og vi vil gerne række hånden frem til godt samarbejde.

Læs også Se tallene: Så mange millioner skal din kommune give eller modtage

Svækket tillid

Siden det søndag kom frem, at regeringen i det skjulte har lagt planer om at bruge ting fra forhandlingerne til at offentligt at angribe Venstre, har partiet nægtet at deltage i drøftelser om en ny udligningsreform.

Til citat har formand Jakob Ellemann-Jensen udtalt, at Venstres tillid til regeringen "ligger på et meget lille sted" og samtidig krævet - og fået - en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen (S).

Torsdag aften var han sammen med Venstres øvrige forhandlingsdelegation til møde i Statsministeriet og her præsenterede han to krav, som skulle opfyldes for, at hans parti igen skulle komme tilbage til forhandlingsbordet.

For det første skal der fremover kun være repræsentanter fra regeringen til stede, når der forhandles i Finansministeriet. Ingen embedsmænd eller ordførere. For det andet skal det særlige tilskud, som gives til kommuner med mange borgere af udenlandsk er herkomst halveres fra de 5,2 milliarder kroner, der bliver omfordelt i dag, til 2,6 milliarder kroner.

Læs også Regeringens nye plan: Hovedstadskommuner skal betale mere til Jylland

Vil gøre op med "overbetaling"

Partiet mener med henvisning til anbefalinger fra Finansieringsrådet, at tilskuddet i al for høj grad kompensere for de udgifter, der er forbundet med at skulle integrere indvandrere, og de mener derfor der er tale om en "overbetaling" af de socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn, der i dag i særlig grad nyder godt af omfordelingen

Regering har i sit udspil foreslået, at beløbet 'blot' skal sættes ned med 900 millioner, men er nu altså klar til at gå endnu længere.

- Vi sagt til Venstre, at vi i de videre forhandlinger er klar til at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i forhold til udlændingedelen, siger finansminister Nicolai Wammen, men tilføjer samtidig, at man på anden vis vil forsøge at sikre, at de kommuner, der i givet fald kan se frem til et mindre tilskud, vil blive kompenseret på anden vis.

Læs også Fra vinder til taber: Her risikerer borgerne en millionregning for udligning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik