Regeringen vil betale udgifter for coronaramte virksomheder

Regeringen foreslår at kompensere små virksomheder og selvstændige, som er presset af coronakrisen.

Mange små virksomheder og selvstændige er i øjeblikket presset økonomisk af coronasituationen.

Derfor foreslår regeringen en række midlertidige tiltag til at hjælpe især de mindre aktører i dansk erhvervsliv.

Det oplyses på et pressemøde i Finansministeriet onsdag.

Læs også Nyeste corona-tal: To døde med coronavirus det seneste døgn

For de små virksomheder er regeringen parat til at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække.

Konkret foreslår regeringen et tilskud fra staten på op til 80 procent af de faste udgifter.

Også til de selvstændige

Regeringen er også parat til at sikre kompensation til de selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever store fald i deres omsætning.

Her foreslår regeringen at kompensere 75 procent af omsætningstabet - dog vil der maksimalt blive tale om 23.000 kroner per måned.

Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, kan kompensationen udgøre op til 34.500 kroner per måned.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) vil forslagene fra regeringen koste op mod 40 milliarder kroner.

Læs også Overblik: Her er regeringens seneste tiltag i coronakrisen

- Vi er heldigvis i den situation, at dansk økonomi er bundsolid. Det betyder, at vi kan tage de nødvendige beslutninger.

- Denne ordning gælder i tre måneder. Når vi når dertil, må vi tage stilling til, hvad der skal til på det tidspunkt, siger Nicolai Wammen.

"Rigtig mange penge"

Han erkender, at det er "rigtig mange penge", som regeringen er klar til at sende efter de små virksomheder og de selvstændige.

Læs også Dronningen: Coronavirussen er en farlig gæst

Men han bemærker samtidig, at hvis virksomhederne ikke får hjælp, så vil mange af dem dreje nøglen om og være nødt til at fyre medarbejdere.

- Når vi er på den anden side af corona, gælder det om at have virksomhederne klar, så vi ikke skal til at starte forfra til den tid, siger Nicolai Wammen.

Her er et overblik over de vigtigste tiltag for at hjælpe erhvervslivet:

  • Større virksomheder kan udskyde betaling af skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag.
  • Små og mellemstore virksomheder kan udskyde betaling af skat og moms.
  • Arbejdsgivere kan få pengene retur fra staten for sygedagpenge, hvis en medarbejder er sygemeldt på grund af coronavirusset.
  • Bankerne får mere spillerum til at låne penge til danske virksomheder med frigivelsen af "den kontracykliske kapitalbuffer".
  • Arrangører som spillesteder og sportsklubber kan få kompensation for aflysning af arrangementer med flere end 1000 deltagere.
  • Virksomheder kan få kompensation for 75 til 90 procent af den løn, som virksomheden betaler fyringstruede medarbejdere, der sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som konsekvens af coronaudbruddet.
  • Virksomheder, hvis indtægter er ramt som følge af spredningen af coronavirusset, kan låne penge af staten til at dække almindelige udgifter.
  • Små virksomheder, der er særligt hårdt ramt på grund af coronavirusset, skal kunne få dækket op til 80 procent af de faste udgifter. Det er et forslag fra regeringen, der onsdag endnu ikke er vedtaget i Folketinget.
  • Selvstændige med op til 10 ansatte skal kunne få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation for tab i omsætningen. Det er ligeledes et forslag fra regeringen.

Kilder: Finansministeriet, Erhvervsministeriet, Altinget, DR.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik