Regering vil renovere almene boliger for 30 milliarder - så mange er der i din kommune

Som første udspil til den økonomiske genopretning efter corona vil regeringen lave grøn renovering af boliger.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen vil afsætte 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til grønne renoveringer af almene boliger fra 2020-2026. På "kort sigt" vil det kunne renovere 72.000 boliger.

Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes 1. maj-tale på Arbejdermuseet i København fredag formiddag første gang røbede nyheden. 

Læs også Alternativ 1. maj i coronaens skygge - her er talerne, du skal holde øje med

- Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet.

Flere almene boliger i hovedstadsområdet

Der er ifølge Danmarks Statistik i alt 558.000 almene boliger i Danmark. Det svarer i gennemsnit til 5.693 almene boliger per kommune.

Læs også Borgmester jubler efter Mette F.-melding: Nogle af vores almene boliger har brug for et løft

I TV 2 Lorrys sendeområde er der i alt 229.056 almene boliger, og det giver et gennemsnit på 6.736 almene boliger per kommune. Herunder kan du se en komplet oversigt over antallet af almene boliger i din kommune:

I Ballerup, hvor der er næsten 13.000 almene boliger, jubler borgmester Jesper Würtzen (S) over forslaget. 

Det kan du læse mere om her. 

Vil skabe mange job

I en pressemeddelelse siger klimaminister, Dan Jørgensen (S), at Danmark står med "en unik mulighed for at gøre genopretningen af Danmark grøn."

- Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret. Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og klimaet, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Udspillet skal forhandles politisk.

Læs også Demonstration mod salg af almene boliger i Mjølnerparken: - Vi flytter aldrig!

Ifølge et faktaark forventes udspillet at skabe 3300 job i 2020 og 7800 job i 2021.

Landsbyggefonden er en fond, der består af midler, som de almene boligforeninger selv indbetaler.

Ifølge boligminister Kaare Dybvad Bek vil de 30 milliarder bliver fundet ved, at man udskyder Landsbyggefondens tilbagebetaling af underskud til staten med et årti til starten af 2040'erne.

Kritik af sent forslag

Der har i ugevis været politiske ønsker uden om regeringen for at bruge grøn renovering fra Landsbyggefonden til at holde hånden under økonomien og fremme den grønne omstilling.

Derfor har det udløst kritik, at beslutningen først er truffet nu, hvor flere byggefirmaer allerede har afskediget medarbejdere. Det blev der spurgt ind til på pressemødet fredag.

Læs også Nyeste corona-tal: 559 nye smittede - to er døde

- Det er at finde hår i suppen at spørge, hvorfor vi ikke har gjort dette her for fem uger siden. Der ligger et stort analysearbejde bag, som er gjort hurtigt, siger Dan Jørgensen til det og fortsætter:

- Og så er dette her en del af den genopretningsplan for økonomien, der starter nu.

/ritzau/Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik