Reform skaffer ikke arbejdskraft til hovedstaden her og nu: ”Skuffende og utilstrækkeligt”

Den netop indgåede politiske aftale løser ikke virksomhedernes problemer med mangel på arbejdskraft i hovedstadsområdet, lyder det fra Dansk Erhverv.

Skuffende og utilstrækkelig.

Så hård er dommen fra Dansk Erhverv over regeringens reformpakke, der skal sikre mere arbejdskraft.

Det var ellers en glad regering, der sammen med SF, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Radikale Venstre fredag aften præsenterede aftalen, som blandt andet skal give 12.000 flere job og en lavere skat på arbejde.

En gang varm luft

Men det er en stor gang varm luft, mener man i Dansk Erhverv. Ifølge organisationen og arbejdsgiverforeningen er der nemlig allerede nu på landsplan 14.000 forgæves rekrutteringer hver eneste måned, og så hjælper det ikke meget, at 12.000 flere vil komme i job.

- Aftalen er både skuffende og utilstrækkelig i forhold til at modsvare den historiske mangel på arbejdskraft. Der er ikke tale om en reformaftale. Den medfører stort set alene status quo i forhold til arbejdsudbud, siger Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv.

Her er de vigtigste elementer i aftalen

Skatten på arbejde sænkes, da der afsættes 1,2 milliarder kroner årligt fra 2025 til at øge beskæftigelsesfradraget.


Dagpengesatsen hæves op til 23.000 kroner de første tre måneder for ledige, der har haft to års beskæftigelse inden for de seneste tre år og været medlem af en a-kasse de seneste fire år.


Dimittendsatsen for ikke-forsørgere under 30 år sættes ned efter tre måneders ledighed til 9.514 kr. pr. måned, og dimittendsatsen for ikke-forsørgere, der er fyldt 30 år, nedsættes til 12.018 kr. pr. måned efter tre måneders ledighed


Dimittenders ordinære dagpengeperiode reduceres fra to til et år.


Det månedlige fribeløb for SU hæves med 4.000 kr.


Indkomstloftet for fritagelse af a-kassekontingent for studerende på en videregående uddannelse hæves med 4.000 kr. om måneden.


Beløbsgrænsen for fradrag for fagforeningskontingenter hæves fra 6.000 kr. til 7.000 kr. årligt.


Afskaffelse af modregning som følge af partners arbejdsindkomst i social pension (folkepension, førtidspension og seniorpension).


Afskaffelse af modregning af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.


Midlertidig jobpræmie til kontanthjælpsmodtagere på 5.000 kr. skattefrit.


Regeringen lægger op til at sænke beløbsgrænsen for arbejdskraft uden for EU fra 448.000 kroner om året til 375.000 kroner i to år. Regeringen vil lægge den del af aftalen ud til afstemning, da der ikke for nuværende er flertal for den. Det skyldes, at Dansk Folkeparti står uden for aftalen.


Kilde: TV 2, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet.

Massiv medarbejdermangel i hovedstadsområdet

Alene i Region Hovedstaden viste en undersøgelse fra Dansk Industri i oktober sidste år, at der mangler 7.000 ansatte i virksomhederne.

Og en anden undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) fra samme periode viste, at der fra december 2020 til maj 2021 havde været 36.910 forgæves rekrutteringer i Region Hovedstaden. Det svarer til, at 30 procent af alle opslåede job endte som en forgæves rekruttering.

Værst så det ud for hoteller og restauranter samt bygge- og anlægsbranchen, hvor raten for forgæves rekrutteringer var på henholdsvis 51 og 43 procent.

Her er det altså knap hver anden nye medarbejder, virksomhederne i hovedstadsområdet ikke er i stand til at finde.

Beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft skulle være sænket

- Det er skuffende, at Folketingets partier ikke har kunne mødes om en bred aftale, der for alvor tager hånd om den udfordring, vi som samfund og vores virksomheder står med, siger Brian Mikkelsen.

Han havde eksempelvis gerne set, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft havde været en del af reformpakken, så det havde været lettere at hive kvalificeret arbejdskraft ind fra udlandet.

I dag er det nemlig sådan, at man som arbejdsgiver mindst skal give 448.000 kroner i årsløn for at hente arbejdskraft ind uden for EU.

quote Aftalen er både skuffende og utilstrækkelig i forhold til at modsvare den historiske mangel på arbejdskraft.

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Det vil bare blive værre de kommende år

- Det er sjældent, at reformvinduet i dansk politik er åbent. Og med den aktuelle og historiske mangel på arbejdskraft, der åbenlyst skaber store udfordringer bredt i erhvervslivet og i samfundet, havde vi håbet på mere. Læg hertil, at alt tyder på, at manglen på arbejdskraft kun bliver større de kommende år, siger Brian Mikkelsen.

Samtidig er han træt af, at man med aftalen også hæver dagpengesatsen de første tre måneder ved ledighed.

- Det mindsker incitamentet til at søge arbejde på områder, hvor virksomhederne i forvejen har svært ved at få ledige til at påtage sig arbejde. Det er helt enkelt den forkerte vej at gå, siger Brian Mikkelsen.

Også et par gode elementer

Han peger dog også på elementer i reformpakken, som han er glad for. Det er eksempelvis tiltaget om at sætte dimittendsatsen ned, og at modregningen i folkepensionen bortfalder.

Tiltagene vil ifølge Brian Mikkelsen nemlig betyde, at flere færdiguddannede bliver skubbet i retningen af at komme hurtigere ud på arbejdsmarkedet, og at pensionister får mulighed for at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet, uden de bliver modregnet i deres indkomst.

- De positive tiltag, der er med i aftalen, kvitterer vi for. Men vi må også bare konstatere, at der er brug for meget mere, hvis Danmark skal kunne mere. Vi opfordrer nu til, at Folketingets partier på ny vil sætte sig sammen og påbegynde en større reformagenda, siger Brian Mikkelsen.

I oktober besøgte TV 2 Lorry en af de virksomheder, hvor medarbejdermanglen var så stor, at de overvejede at flytte produktionen til udlandet. Det kan du se i indslaget her.

Helt nye tal fra Dansk Industri viser, at virksomhederne her i Region Hovedstaden mangler over 7000 medarbejdere, hvis de kunne få kvalificeret arbejdskraft.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik