Radikale vil skrotte centralt punkt i omdiskuteret gymnasieaftale

Et flertal blev sidste år enige om, hvordan elever skal fordeles på gymnasier, men den aftale kan nu blive lavet om.

Radikale Venstre vil have genåbnet aftalen om den kommende elevfordeling på landets gymnasier. Ellers er partiet klar til at trække sig fra aftalen.

Det fortæller partiets ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen (R).

- I Radikale Venstre har vi har lyttet til den bekymring, som unge, forældre og rektorer har for den lodtrækning, vi sidste sommer besluttede skulle være en del af elevfordelingen på gymnasierne, lyder det fra ordføreren i en mail, ifølge Ritzau.

- Den utilfredshed kan jeg godt forstå, og vi kræver derfor nu, at man skrotter lodtrækningen til fordel for et nærhedsprincip.

Aftalen blev indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne. Uden Radikale Venstre vakler flertallet.

Med gymnasieaftalen vil kommende gymnasieelever i dele af landet fremover blive fordelt efter, hvor meget deres forældre tjener.

Aftalen betyder også, at der er risiko for, at elever bliver fordelt på gymnasierne via lodtrækning. Og det er altså hovedsageligt det, som Radikale Venstre er imod.

Massiv kritik

Som TV 2 Lorry tidligere har kunnet fortælle, er modstanden mod lovforslaget, der kan betyde at kommende gymnasieelever ikke frit kan bestemme, hvilket gymnasium de vil gå på, løbende vokset.

Det er blandt andet kommet til udtryk på de sociale medier, ligesom et borgerforslag samlede flere og flere støtter.

Med den nye udmelding vil Radikale Venstre samtidig kunne garantere de nye gymnasieelever, at de kan få en plads på et gymnasium tæt på, hvis ikke de får en af deres fire topprioriteter.

- Hele princippet om lodtrækningen er ikke groet i Radikale Venstres baghave, siger Anne Sophie Callesen (R) og fortsætter:

- Det var et ønske i forhandlingslokalet fra nogen, som endte med at forlade det – og derfor ser vi heller ikke noget behov for at fastholde et element, som har skabt stor usikkerhed hos de unge.

TV 2 Lorry har onsdag forsøgt at at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Det har dog ikke været muligt.

Ministeriet henviser i stedet til den udtalelse, som ministeren tidligere på dagen gav til Berlingske.

- Vi har løbende diskussioner om tilpasninger af modellen, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi også her finder hinanden, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

I marts måned kunne TV 2 Lorry fortælle, at utilfredsheden men den nye aftale breder sig på de sociale medier, ligesom et borgerforslag samlede flere og flere støtter.

Det kan du se mere til herunder.

Et politisk flertal vil have, at blandt andet forældres indkomst skal have betydning for, hvor deres børn kan gå i gymnasiet. Formålet er at skabe en mere jævn fordeling af eleverne på gymnasierne.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik