Radikale kræver folkeafstemning om betalingsring

Med kun kort tid til folketingsvalget sår de radikale nu tvivl om et af oppositionens centrale valgløfter, skriver Politiken fredag.

Socialdemokraterne og SF præsenterede i fredags en plan for en betalingsring omkring København. En ordning, der skal indbringe 2 milliarder kroner årligt til forbedring af den offentlige transport.     
Men ifølge den radikale leder, Margrethe Vestager, bør den første tid efter bompengenes indførsel kun være på prøve. Derefter skal danskerne stemme om, hvorvidt ordningen skal fortsætte - samme model, som er blevet brugt i Sverige.
     
»I Sverige lavede man en folkeafstemning blandt stockholmere og i omegnskommunerne, og vi synes, at man skal gøre det samme herhjemme«, siger Margrethe Vestager til Politiken og uddyber: »Der er jo ingen, der ved, om en betalingsring er en del af løsningen. Men det er et bud. Og derfor giver det god mening at spørge folk«.
     
Afgiften for at køre ind i København er ifølge regeringen lig med en ekstraskat til de berørte bilister. S-SF har siden forsøgt at berolige danskerne med, at den offentlige transport til gengæld bliver billigere. Derfor finder SF-formand Villy Søvndal de radikales forslag upassende.
     
»Jeg forstår, at de radikale hidtil har støttet en betalingsring, så nu må de beslutte sig. Tiden er ikke til at så tvivl om alternativet til Pia Kjærsgaard og Lars Løkke. Nu må oppositionen stå sammen«, siger Søvndal til Politiken.
     
Den socialdemokratiske top forholder sig tavs, men trafikordfører Magnus Heunicke pointerer, at betalingsringen og de offentlige trafikinvesteringer først har tjent sig ind i 2020. Derfor giver en hurtig folkeafstemning ikke mening: »Det er ligesom med Storebæltsbroen. Man kan ikke lave en folkeafstemning, når broen først står der. Jeg frygter, at det her afsporer debatten«.
     
Dansk Folkeparti er modstandere af en betalingsring, men støtter til gengæld ideen om en folkeafstemning. Regeringen mener, at danskerne allerede meget snart - ved folketingsvalget - får mulighed for at tage stilling til betalingsringen.
     
»Hvis man genvælger regeringen, så bliver det forslag aldrig til noget«, siger trafikminister Hans Christian Schmidt til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere