Provokunstner: "Jeg gør det, fordi ingen andre gør det"

Kunstner Marco Evaristti er klar med udstilling, der sætter fokus på katolske præsters misbrug af børn i hjemlandet Chile.

Han har vænnet sig til at blive kaldt provokunstner, men han bryder sig egentlig ikke om udtrykket.

 - Jeg synes ikke, jeg provokerer folk, men jeg synes, jeg konfronterer dem med noget, kunst er kommunikation, siger han.

quote Det her er ikke MIN fantasi, hvis nogen synes, det er for galt, så skal de se sig selv i øjnene. Det er ikke noget, jeg har skabt, det er ikke fiktion det her

Marco Evaristti

Marco Evaristti er blandt andet kendt for sin udstilling på Trapholt Museum tilbage i 2000, hvor han kom guldfisk i blendere.

"Jeg skaber ikke skønhed"

Evaristti maler ikke solopgange, hans hjerte banker for det samfundssociale og for at påpege skævhederne i vores samfund, koste hvad det vil. Nogle gange koster det en tur i fængsel, og han er blevet arresteret hele ni gange i forbindelse med sin kunst. 

Ukendte gerningsmænd kastede sten gennem ruden til Marco Evaristtis galleri natten mellem 17. og 18. marts. 
Ukendte gerningsmænd kastede sten gennem ruden til Marco Evaristtis galleri natten mellem 17. og 18. marts. 
Foto: Sascha Yang - TV 2 Lorry

- Jeg skaber ikke skønhed. Kunst for mig handler ikke om at vise en solopgang, for mig handler det om at vise noget, som er relevant i vores samfund, noget som er skævt.

Listen over opsigtsvækkende kunst fra hans hånd efterhånden lang.

Se hele indslaget med Marco Evaristti her.

Tøj til dødsdømte fanger

Han har designet tøj til fanger, der er på vej til henrettelse, for at skabe opmærksomhed omkring brugen af dødsstraf. Han har malet billeder med trafikofres blod for at sætte fokus på biltrafik. I Island, Grønland og Norge har han malet en gejser, et isbjerg og et vandfald blodrødt, for at starte en diskussion om klimaet.

quote Min forpligtelse som kunstner er, at få folk til at se at der er noget galt i samfundet

Marco Evaristti

Han har købt kokain på Istedgade og inviteret misbrugere til at male billeder med kokainen, for at skabe debat om fixerum. Og så var der, dengang han lavede frikadeller med sit eget fedt, for at starte en diskussion om skønhedsidealer.

 - Min forpligtelse som kunstner er, at få folk til at se at der er noget galt i samfundet, hvis jeg kan få folk til at se på sig selv, så er jeg nået langt med min mission, som kunstner, siger Marco Evaristti.

En udstilling om seksuelle overgreb

Han seneste udstilling hedder Testimonials, og er en blanding af store bronzeskulpturer og malerier, der viser katolske præsters overgreb på børn i Chile.

Spørger man ham, hvorfor han har kastet sig over netop dét emne, er svaret ganske kort: 

 - Jeg gør det, fordi ingen andre gør det. 

26 store malerier viser forskellige overgreb, som kunstneren har læst sig til i forskellige vidneudsagn, som er givet under retsforfølgelsen af en række præster.

 - Det her er ikke MIN fantasi, hvis nogen synes, det er for galt, så skal de se sig selv i øjnene. Det er ikke noget, jeg har skabt, det er ikke fiktion det her, understreger han.

Når folk mister troen

Marco Evaristti er oprindeligt fra Chile, og det var under en ferie til Chile, at han oplevede, hvordan samfundet havde ændret sig.

quote Der er nogen, der skal råbe højt, og jeg har muligheden.

Marco Evaristti

 - Der var mere kriminalitet, og flere havde mistet troen på Gud. Hvis du er fattig og ikke har noget, og du samtidig også mister troen, så har du intet. Jeg giver de katolske præster skylden. De repræsenterer troen på Gud. Når de ikke opfører sig ordentligt, så er de ansvarlige for, hvad der sker i samfundet i en social sammenhæng, siger han.

Udstillingen Testimonials er ikke blevet vist i Chile endnu, men der er allerede stor opmærksomhed om den. Under et kommende besøg til Chile vil Marco Evaristti blive mødt af vagter, når han lander i lufthavnen, og de skal følge ham under hele besøget.

Galleri udsat for hærværk

En lille del af udstillingen har været vist i kunstnerens eget galleri på Esplanaden i København, her blev en rude smadret af ukendte gerningsmænd.

Marco Evaristti håber at komme hele vejen til Vatikanet med sit budskab. Helt konkret kunne han godt tænke sig, at loven om at katolske præster ikke må gifte sig bliver lavet om.  

 - Der er nogen, der skal råbe højt, og jeg har muligheden.

Marco Evaristti er gæst i Den Perfekte Fridag, du kan se programmet i aften eller lige her: 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

ulvespor havdrup

Hoppede du på dem? Corona, ulve og klima trender i årets aprilsnarre

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere