Profiler kan ryge: Nye dramaer tegner sig i hovedstadsområdet

Det Radikale Venstre ser ud til at gå markant tilbage i København, mens SF og Venstre kan miste folketingsmedlemmer. Danmarksdemokraterne fastholder grebet om hovedstaden. Den interne kamp i partierne bliver benhård, mener politisk kommentator.

En uge inde i valgkampen ser nye valgdramaer nu ud til at dukke op i hovedstadsområdet.

Således står Det Radikale Venstre til at lide et stort nederlag i Københavns Storkreds, hvor to ud tre mandater risikerer at forsvinde. Samme sted ser tre folketingsmedlemmer fra SF ud til at skulle kæmpe om én plads.

I Nordsjælland kan Venstres Hans Andersen risikere at ryge ud af Folketinget, mens Danmarksdemokraterne på imponerende vis fastholder mandater i hovedstadsområdet.

Sådan lyder vurdering fra politisk kommentator Pia Allerslev, efter at have gransket den helt nye mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

- Selvfølgelig prøver partierne at trække stemmer fra hinanden, men det er også meget lokale kampe, hvor vælgerne kan glemme, at kandidaterne med blod, sved og tårer er oppe mod hinanden internt. Det kan give mig helt ondt i maven, for jeg kender det indefra, siger Pia Allerslev, der er tidligere fagborgmester for Venstre i Københavns Kommune.

Herunder dykker hun ned i fire nedslag fra den seneste valgprognose.

Radikal tilbagegang i København

Partiet fik i 2019 tre mandater i Københavns Storkreds, men står i den seneste måling til kun at få ét mandat. Stemmeslugerne fra valget i 2019 - Ida Auken (21.723 stemmer) og Jens Rohde (6.175) er væk. Samira Nawa fik tredjeflest stemmer dengang og må formodes at blive genvalgt.

Blandt de øvrige kandidater er Ruben Kidde fra kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, Thomas Rohden, der sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden, Carolina Magdalena Maier, der er tidligere folketingsmedlem for Alternativet og Klaus Bondam, der er tidligere fagborgmester i Københavns Kommune.

quote Tilbagegangen kommer til at få betydning for, hvilke kræfter der kan komme i Folketinget

Pia Allerslev

- Tilbagegangen kommer til at få betydning for, hvilke kræfter der kan komme i Folketinget. De har stærke kort på hånden - både i folketingsmedlemmet Samira Nawa og blandt de folk, der presser sig på. Tilbagevendte Klaus Bondam har meldt sig som det erfarne kort og friske pust, men det bliver svært for ham nu. Carolina Magdalena Maier har den udfordring, at hun er partihopper, siger Pia Allerslev.

Både Moderaterne og Ida Auken, der nu stiller op for Socialdemokratiet i København, kan være en medvirkende årsag til tilbagegangen, mener hun.

- Moderaterne placerer sig midt imellem der, hvor De Radikale typisk henter stemmer. Socialdemokratiet har ministre, der er mere kendte, som også stiller op. Og så er der større opmærksomhed på dem. Ida Auken står for miljø, og nogle af de vælgere, der ved sidste valg stemte på hende, har tænkt sig at holde fast, lyder vurderingen fra Pia Allerslev.

I SF kæmper tre folketingsmedlemmer om ét mandat i København

SF ser nu ud til at gå fra tre til to mandater i Københavns Storkreds, og mens partiformand Pia Olsen Dyhr bør være sikker på genvalg, kan det blive mere tæt om den sidste folketingstaburet.

I 2019 var det Carl Valentin og Halime Oguz, der sikrede sig de to øvrige pladser. De genopstiller begge, men bliver nu udfordret af Lisbet Bech-Nielsen, der har siddet i Folketinget siden 2011 og kommer til fra Nordjyllands Storkreds.

Blandt de øvrige kandidater er også tidligere rådmand på Frederiksberg Balder Mørk Andersen, der i 2019 var 174 stemmer fra at blive valgt i stedet for Oguz. Feltet tæller også Klaus Mygind, der sidder i Borgerrepræsentationen i København og Sadek Al-Amood, der sidste år blev valgt til regionsrådet i Region Hovedstaden med 3680 personlige stemmer.

quote Det er et mega hårdt slag for SF, hvis det ender med to mandater

Pia Allerslev

- Det er et mega hårdt slag for SF, hvis det ender med to mandater. Det kan blive hvem som helst af de øvrige tre. SF skal håbe på, at Pia Olsen Dyhr, der indtil nu har ført en rigtig god valgkamp, kan være med til at hive en ekstra ind, siger Pia Allerslev.

- I København bliver SF slået lidt i hartkorn med Socialdemokratiet, og derfor kan Ida Auken også spille ind som udfordring for SF. Det vil kræve noget ekstra at skille sig ud. Vi venter på, at Pia Olsen Dyhr laver et oprør, der retter sig mod Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. Sådan et man tror, hun mener, siger Pia Allerslev.

Venstre-profil kan ryge i Nordsjælland

Kasper Møller Hansens seneste mandatprognose for Altinget viser også, at Venstres overordnede tilbagegang på landsplan, nu også kan komme til at koste for nuværende folketingsmedlemmer i hovedstadsområdet.

For mens Sophie Løhde, Hans Andersen og Claus Hjort Frederiksen ved sidste valg hentede tre mandater til Venstre i Nordsjællands Storkreds, ser det nu ud til, at partiet kun får ét mandat. 

Claus Hjort Frederiksen genopstiller ikke, og dermed kan noget tyde på, at det mangeårige medlem af Folketinget Hans Andersen, der også sidder i byrådet i Frederikssund, ryger på bekostning af Sophie Løhde, vurderer Pia Allerslev.

- Hans Andersen er god og solid, men Løhde trækker den hjem. Hun har været en god og solid Venstre-stemme i lang tid, og så vil mange kvinder gå efter at sætte krydset ved Løhde, hvis de har valget. Det kan være med til at give hende et fint valg.

Danmarksdemokraterne har fast greb om hovedstadsområdet

Trods et skærpet fokus på udvikling af Danmark uden for København, ser det ud til, at Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen trækker et mandat ud af alle storkredse i hovedstadsområdet.

Det viste mandatprognosen både i september og nu også i oktober måned. Selvom mandatfordeling også beror sig på valgmatematik, skal man dog ikke tage fejl af partiets tilslutning i hovedstaden, mener Pia Allerslev.

quote Når københavnerne bliver banket oveni hovedet, rammer det også en nerve hos andre end bare jyder

Pia Allerslev

- Det er imponerende. Når københavnerne bliver banket oveni hovedet, rammer det også en nerve hos andre end bare jyder. Man skal huske på, at der også bor folk i den yderste del af Københavns Storkreds, som synes noget andet end dem, der bor tæt på Rådhuspladsen.

- Peter Skaarup stiller op i Sjællands Storkreds, og i Københavns Storkreds er det hans kone Therese Skaarup, der stiller op. Efternavnet er genkendeligt, og de førte valgkamp sammen ved Storkespringet den første dag. Derudover skal man huske på, at der både står Inger Støjberg på flere af valgplakaterne og på stemmesedlen. Hvis man er til Støjberg, så er man ligeglad med, hvilke kandidater der stiller op.

Du kan få det fulde overblik over den nye mandatprognose her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik