Professor udleverede data om danske militæreksperter

Det er især udlevering af oplysninger om »personer med tilknytning til Center for Militære Studier« til fire »russiske efterretningsofficerer«, der ligger til grund for spionageanklagen mod en professor på Københavns Universitet.

Det fremgår af anklageskriftet mod professor i statskundskab Timo Kivimäki, som Information har haft adgang til dele af.

Ifølge Informations oplysninger henvendte Timo Kivimäki sig selv til russerne. Professoren erkender over for Information, at han har udleveret oplysninger om »personer, der kunne mobiliseres til videnskabelige seminarer, og som kunne blive inviteret til at forske i disse emner«.

Med hans egne ord var det »ikke en god idé«, men han understreger, at der er tale om oplysninger, som er offentligt tilgængelige. Samtidig forklarer han dog også, at han over for russerne »analyserede en persons publikationer«, men at det var »meget overfladisk«.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen siger til Information, at det i forhold til den såkaldte milde spionparagraf i straffeloven, som Timo Kivimäki er tiltalt for at overtræde, er »komplet ligegyldigt«, om de udleverede oplysninger har været offentligt tilgængelige.

»Den drejer sig om, at man har medvirket til, at en fremmed magts efterretningstjeneste kan arbejde på dansk jord. Det kan have stor betydning for en fremmed magt at få informationer, som kan give dem adgang til andre personer med viden om f.eks. den danske forsvarspolitik,« siger Hans Jørgen Bonnichsen til Information.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere