Professor om forureningssag: Stoffer kan blive i kroppen i mange år og være farlige på lang sigt

PFAS-stoffer - og deriblandt PFOS - kan være farlige for mennesker på lang sigt. Men forureningen er ikke belyst godt nok, siger en professor.

En ny opgørelse fra Danske Vandværker viser, at der er fundet skadelige PFAS-stoffer i 65 vandboringer siden 2015. 36 af dem ligger i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det er fluorstoffer, som man skal tage alvorligt ifølge Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

- De her stoffer er anderledes, end det vi normalt beskæftiger os med som pesticider og opløsningsmidler. PFOS er helt anderledes, fordi det er så stabilt. Det vil sige, at det bliver i miljøet, og det bliver inde i kroppen i mange år, fortæller han til TV 2.

Han tilføjer:  

- Det vil sige, at det kan ophobes og føre til skadevirkninger på lang sigt. Det er ikke særlig akut giftigt. Men når man får det i kroppen, kan man altså med tiden få en større risiko for at udvikle forskellige sygdomme, siger Philippe Grandjean til TV 2, som på søndag udkommer med et program på TV 2 Play om PFOS-sagen, der begyndte i Korsør. 

PFAS er en fællesbetegnelse, der dækker over en række forskellige stoffer, der blandt andet er blevet brugt til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og fedtafvisende effekt.

Ifølge professor Philippe Grandjean er PFOS det bedst undersøgte stof, og det, som findes i de største koncentrationer.  

Professor: Mest farligt for de små

Ifølge professoren er stoffet ikke "akut farligt", som han siger. Det er dog vigtigt, at der bliver holdt øje med det i fremtiden.

Især, fordi det kan have konsekvenser for børn.

- Det er mest farligt for de små. For immunforsvaret udvikler sig til dels inden fødslen. Men det udvikler sig også efter fødslen, hvor kroppen skal finde ud af, hvad det er, der er fremmed, som vi skal reagere imod. Derfor er vi særlig følsomme for de her stoffer inden fødslen og i de første år derefter, oplyser Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet. 

Opfordrer til handling 

Der eksisterer ikke et samlet overblik over, hvor mange af Danmarks vandboringer, der indeholder de skadelige fluorstoffer. Og ifølge professoren i miljømedicin falder sagen mellem adskillige stole.

- Det her er en anden form for forurening. For det første er de meget giftige, for det andet kan de næsten ikke nedbrydes. Og det vil sige, at alt det PFOS og alle de fluorstoffer vi har brugt i årenes løb, de er der stadigvæk. Og derfor er det helt oplagt, at man bliver nødt til at se på alle de steder, hvor man har brugt det, udtaler han til TV 2 og fortsætter: 

- Vi skal simpelthen måle på grundvandet og på drikkevandet, og nogle steder er vi nødt til at filtrere og grave noget jord væk, slutter Philippe Grandjean.


_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik