Professor: Metrostøj om natten er helt uacceptabelt

»Jeg vil meget hellere have fire års længere byggearbejde om dagen end få saboteret mit liv på denne måde med støj om aftenen og natten«, siger Maya Glem til Politiken torsdag.

Hun er en af hundredvis af københavnere, der risikerer støjende metroarbejde hele døgnet. I dag arbejdes der mellem klokken 7 og 18, men støjniveauet - for tiden op til 82 decibel - er så højt, at Maya Glems familie føler sig nødsaget til at bære høreværn i lejligheden.

Metroselskabet har ansøgt Københavns og Frederiksberg Kommuner om at udvide arbejdstiderne markant. Gives der grønt lys, bliver Maja Glem og hendes naboer ramt af døgnarbejde i halvandet år:

»Vi er i dag udsat for en støj, som man kan sammenligne med at ligge hos tandlægen, når han både bruger bor og sug. I dag stopper det klokken 18, og det betyder, at vi kan åbne vinduerne og få lidt luft. Men hvis det fortsætter, vil vi opleve det samme som i Nørrebroparken, hvor folk er blevet stressede og syge af døgnarbejdet«, siger Maya Glem, som er talsperson for beboerforeningerne ved Marmorkirken, til Politiken.

Der er reelt tale om nattestøj på mellem 57 og 77 dB i 1½ år

Metroselskabet skriver i et notat til politikerne og i et indlæg i dagens avis, at 150 boliger ved Marmorkirken og Øster Søgade vil blive påvirket med »mere end 60 decibel om natten«.

Men reelt er der tale om, at naboerne til Marmorkirken vil blive udsat for nattestøj på mellem 57 og 77 dB i halvandet år. Det bekræfter selskabets direktør, Henrik Plougmann Olsen, over for Politiken.

Støj i boligområder på det niveau døgnet rundt er »uacceptabelt« og »helt uhørt i Danmark«, siger professor i akustik Henrik Møller:

Støjniveau er så højt, at ingen kan være tjent med at bo der

»Hvis der er tale om støj hele døgnet på op til 77 dB, er vi helt oppe i et niveau, hvor det aldrig bør forekomme. Det er så ekstreme støjniveauer, at ingen kan være tjent med at bo i det område.

De færreste mennesker vil kunne sove uforstyrret, så sundhedsrisikoen er ikke bare teoretisk, men særdeles reel«, siger Henrik Møller fra Aalborg Universitet til Politiken.

Han tilføjer, at 77 dB opfattes som 15-20 gange kraftigere end de 40 dB, der normalt tillades om natten i boligområder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik