Professor: DSB kan få bøde for menneskesmugling

Da flygtningekrisen var på sit højeste, brugte tusindvis af flygtninge DSB for at komme fra blandt andet Rødby til Københavns Hovedbanegård, men er det menneskesmugleri?

Københavns Hovedbanegård lignede en teltlejr, da flygtningekrisen var på sit højeste i sommer.

Mange flygtninge benyttede sig af De Danske Statsbaner på deres vej gennem Danmark.

DSB annoncerede på det tidspunkt, at flygtninge kunne køre gratis med toget, sådan blev det i al fald tolket.

- Vi har bedt vores personale om at udvise konduite i den her særlige situation. Og der er mulighed for at dispensere i forhold til vores normale billetteringskoncept, sådan lød det fra DSB's underdirektør Anette Hausgaaard.

Ulovligt at bistå flygtninge

Ifølge Udlændingelovens paragraf 9, stk. 8, nr. 1, er det 'strafbart forsætligt at bistå en udlænding med ulovligt at indrejse i eller gennem landet.'

Sådan en handling kan straffes med bøde og op til 2 års fængsel.

Paragraffen er blevet brugt til at rejse tiltale mod 30 af de danskere, der stillede transport til rådighed for at hjælpe flygtningene videre til andre lande i Norden, det skriver Information.

Hvad med DSB?

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen har efterfølgende spurgt justitsminister Søren Pind (V), om han vil sikre, at alle private borgere, der i september 2015 har bistået udlændinge uden opholdstilladelse med at rejse gennem landet, behandles på samme måde som DSB i den forbindelse?

Avisen Information har stillet spørgsmålet videre til juraprofessor Jens Vedsted- Hansen.

- Jeg kan ikke se, hvad der skulle være til hinder for tilsvarende at bruge lovens § 59 stk. 8 på selskaber. Der kan også her gives bødestraf, så det er ikke et spørgsmål om personligt strafansvar for direktion eller andre ansatte, siger juraprofessoren til Information.

Han påpeger, at loven tidligere er blevet brugt til at straffe flyselskaber, der har transporteret flygtninge, men vurderer samtidig, at det kan være sværere at gøre selskabsansvaret gældende for DSB end for enkelte personer.

- Men for begge slags tiltale skal det kunne bevises, at der har været tale om forsætlig bistand til ulovlig adfærd, og det sidste er vel ikke helt indlysende i alle de tilfælde, der har været omtalt i medierne.

Politikredse indleder ikke sag mod DSB

Ifølge Information har justitsminister Søren Pind har stillet Johanne Schmidt-Nielsens spørgsmål videre til Rigsadvokaten.

Rigsadvokaten oplyser dog, 'at de regionale statsadvokater, ikke er bekendt med sager vedrørende DSB, og Rigsadvokaten er heller ikke bekendt med, at politikredse selv agter at indlede en efterforskning mod DSB.'

Hos Enhedslisten er de ikke ude på at straffe DSB for at have hjulpet flygtninge på vej, det fortæller partiets Nikolaj Villumsen til Information.

Han forklarer, at det handler om at udstille den alt for hårde lovgivning.

- Vi ønsker ikke at straffe DSB, men at udstille, at reglerne er absurde, og opfordre til, at de ændres.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik