Privatskoler bugner med børn fra Nørrebro

Forældre fra indre Nørrebro fravælger i stigende grad folkeskolen. Ifølge forsker er det "dybt problematisk".

Forældrene til 45 procent af børnene i Blågård Skoles distrikt på Indre Nørrebro i København har valgt at sende deres børn i privatskole. Det viser tal fra Københavns Kommune ifølge Information.

- Det er forfærdeligt. Et utrolig alvorligt problem for folkeskolen. Ja, vi må jo konstatere, at der på Nørrebro ikke længere er tale om folkets skole, siger professor i pædagogik ved Aarhus Universitet Niels Egelund til Information.

Ved det seneste folketingsvalg fik SF og Enhedslisten mere end 40 procent af stemmerne på Nørrebro. Partier, der normalt støtter en stærk folkeskole.

Forældre vælger med hjertet - ikke hjernen

Ifølge Niels Egelund er privatskolen ikke længere et ideologisk tilvalg. Privatskolernes fremgang handler derimod om et fravalg af folkeskolen.

- Og det er samfundsmæssigt dybt problematisk. Det kan godt være, man stemmer venstreorienteret, men når det kommer til ens børn, så vælger man med hjertet og ikke hjernen, siger han.

Det er de ressourcestærke børn, der siver til privatskolerne, og det svækker folkeskolens position i kampen for at give alle børn lige muligheder.

- Det positive kammeratskab udebliver, når der ikke længere er et tilstrækkeligt antal børn i klassen, der kan hæve det generelle niveau, siger Niels Egelund.

Skoledistrikter ændres fra næste år

To tredjedele af eleverne på Blågård Skole er tosprogede, mens det kun gælder for én tredjedel af børnene i skoledistriktet som helhed.

Københavns Kommune har for nylig ændret skoledistrikterne, så flere elever fra ressourcestærke familier fra næste skoleår hører til Blågård Skole. Det har betydet højlydte protester fra mange af de berørte forældre.

Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) anerkender, at der er problemer på Nørrebro, men siger:

- Det er ærgerligt, for Blågård Skole er inde i en god udvikling med højt kvalificerede medarbejdere og forældre, som er glade for skolen og engagerer sig i den.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere