Privat strand eller sø: Få styr på hvor du må hoppe i bølgen blå

I Danmark er der 8.700 kilometer kyststrækning, og du må næsten bade overalt.

En tur i bølgen blå for at køle sig ned kan være tiltrængt i disse varme sommerdage, når termometeret krydser 25 grader.

Og faktisk må du bade flere steder, end du måske lige går rundt og tror. I Danmark er der 8.700 kilometer kyststrækning, og du må næsten bade overalt.

Det skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

- Der er mange, der tror, at der er flere begrænsninger langs de danske kyster, end der reelt er. Især de private strande er årsag til mange hovedbrud hos badegæster om sommeren, og det er ærgerligt, når der i virkeligheden er så mange muligheder for at bade og opholde sig langs vandet, siger vicedirektør i Friluftsrådet, Torbjørn Eriksen, i pressemeddelelsen.

Selvom der er tale om en privat strand, må man gerne bade der. Man må faktisk også gerne slå sig ned med håndklæde og madkurv, hvis der bare er mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

Også tilladt at bade i søer

Vandet i mange af Danmarks offentlige søer er rent nok til, at det er tilladt at bade i dem.

Dog kan der ifølge Friluftrådet være lokale forbud eller fredninger, men i det tilfælde vil det fremgå af skilte ved søen.

Hvis en sø er privatejet, er det kun tilladt at bade deri, hvis der er mere end en ejer af bredden, og hvis man kan komme ned til søen via veje eller stier. Hvis der er tale om en sø i en skov, skal der derudover være mindst 150 meter til nærmeste beboer.

- Alt i alt er der altså langt flere steder man må bade og opholde sig, end der er steder, hvor man ikke må.

- Det er klart, at der er steder, man skal holde sig fra, men det er ofte af hensyn til den badenes sikkerhed. Det kan eksempelvis være havnebassiner, hvor der er megen trafik og tung sejlads eller mosehuller, der kan være bundløse, siger Torbjørn Eriksen.

Sådan er reglerne på stranden