Privat strand eller sø: Få styr på hvor du må hoppe i bølgen blå

I Danmark er der 8.700 kilometer kyststrækning, og du må næsten bade overalt.

En tur i bølgen blå for at køle sig ned kan være tiltrængt i disse varme sommerdage, når termometeret krydser 25 grader.

Og faktisk må du bade flere steder, end du måske lige går rundt og tror. I Danmark er der 8.700 kilometer kyststrækning, og du må næsten bade overalt.

Det skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

- Der er mange, der tror, at der er flere begrænsninger langs de danske kyster, end der reelt er. Især de private strande er årsag til mange hovedbrud hos badegæster om sommeren, og det er ærgerligt, når der i virkeligheden er så mange muligheder for at bade og opholde sig langs vandet, siger vicedirektør i Friluftsrådet, Torbjørn Eriksen, i pressemeddelelsen.

Selvom der er tale om en privat strand, må man gerne bade der. Man må faktisk også gerne slå sig ned med håndklæde og madkurv, hvis der bare er mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

Også tilladt at bade i søer

Vandet i mange af Danmarks offentlige søer er rent nok til, at det er tilladt at bade i dem.

Dog kan der ifølge Friluftrådet være lokale forbud eller fredninger, men i det tilfælde vil det fremgå af skilte ved søen.

Hvis en sø er privatejet, er det kun tilladt at bade deri, hvis der er mere end en ejer af bredden, og hvis man kan komme ned til søen via veje eller stier. Hvis der er tale om en sø i en skov, skal der derudover være mindst 150 meter til nærmeste beboer.

- Alt i alt er der altså langt flere steder man må bade og opholde sig, end der er steder, hvor man ikke må.

- Det er klart, at der er steder, man skal holde sig fra, men det er ofte af hensyn til den badenes sikkerhed. Det kan eksempelvis være havnebassiner, hvor der er megen trafik og tung sejlads eller mosehuller, der kan være bundløse, siger Torbjørn Eriksen.

Sådan er reglerne på stranden

Her er et udpluk af en række af regler, som er vigtige at kende, når du oplever naturen på stranden.

  • Du må færdes til fods langs stort set alle strande og klitfredede arealer, hele døgnet. Også selvom stranden er privatejet.

  • Du må opholde dig på stranden hele døgnet. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.

  • Du må gerne overnatte på stranden, men ikke slå telt op, mens bivuak og overnatning under åben himmel er helt okay.

  • Du må gerne bade uden badetøj på strande, men vis hensyn til andre. Nøgenbadning eller solbadning uden tøj kan ikke anses for at være uanstændig opførsel. Man får derfor intet ud af at protestere mod naturister.

  • Du må samle blomster, frugter, strandkål og tang mv., langs stort set alle strande. Du må tage til eget brug – det vil sige omkring en posefuld.

  • På strande som er udlagt som have eller inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916, eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg, har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på. En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.


Kilde: Friluftsrådet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik