Pressede bandeafdelinger får flere fængselsbetjente

Kriminalforsorgen styrker indsatsen på bandeafdelingerne med 40 ekstra medarbejdere. Fængselsbetjentenes formand mener dog, det er et problem, at der ikke er tale om nye hænder.

Chikane, trusler og vold. Bandemedlemmer udgør en stigende udfordring i kriminalforsorgens institutioner.

I sidste weekend iværksatte Kriminalforsorgen et forbud mod metal- og glaskonserves på bandeafdelinger efter endnu et overfald på en fængselsbetjent i Vestre Fængsel begået af et medlem fra den berygtede gadebande Loyal To Familia.

Nu søsætter Kriminalforsorgen så endnu et tiltag, der skal støtte de medarbejdere, som hver dag håndterer de mange banderelaterede indsatte.

quote Vi har en ny virkelighed på bandeområdet, og den agter vi at tage hånd om, 

Thorkild Fogde, direktør i Kriminalforsorgen

Fra 1. oktober tilføres der 40 årsværk, svarende til 40 medarbejdere, til de afdelinger i fængsler og arresthuse, der er mest belastede af banderelaterede indsatte, skriver Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse.

- Vi tilfører mere personale til afdelinger med banderelaterede indsatte for at højne sikkerheden på afdelingerne og øge trygheden hos personalet. Sammen med et øget fokus på arbejdsgangene og håndteringen af de mest utryghedsskabende indsatte i hverdagen håber vi, at det kan være med til at nedbringe antallet af episoder med vold og trusler mod vores ansatte, siger Lykke Sørensen, centerdirektør i Kriminalforsorgen, i pressemeddelelsen.

quote Det er resten af Kriminalforsorgen, der skal betale for det med mere overarbejde og færre på vagt. Så lige nu fodrer vi hunden med dens egen hale.

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

De 40 årsværk bliver fordelt til de afdelinger, der håndterer banderelaterede indsatte i arrester og fængsler. I fordelingen er der lagt vægt på antallet af indsatte på afdelingerne, så de afdelinger, der håndterer flest indsatte, også får størst del i ressourcerne.

En del af værktøjskassen

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, har flere gange efterlyst mere mandskab på bandeafdelingerne.

Han siger til TV 2 Lorry, at det er positivt, at der nu bliver tilført flere ressourcer. Men helt grundlæggende mener han, det er et problem, at der ikke er tale om nye hænder, men medarbejdere, der skal tilføres andre steder fra i Kriminalforsorgen.

- En del af løsningen er, at der er flere på arbejde på bandeafdelingerne. Det er en del af værktøjskassen. Men problemet er, at vi ikke har de medarbejdere og heller ikke kan ansætte dem. I år er vi alene på nuværende tidspunkt 40 medarbejdere bagud. Vi har simpelthen ansat 40 mindre, end der er holdt op. Og sidste år ansatte man 90 mindre, siger Kim Østerbye til TV 2 Lorry.

Ifølge Kim Østerbye har der alene i år været 269 tilfælde af vold og trulser mod fængselsbetjente over hele landet. De fysiske overfald på bandeafdelingerne er primært blevet udført af indsatte fra LTF (Loyal To Familia, red.), fortæller han.

- Så det der med, at rykke 40 medarbejdere rundt og ind på bandeafdelingerne, er et godt initiativ for bandeafdelingerne. Men det er resten af Kriminalforsorgen, der skal betale for det med mere overarbejde og færre på vagt. Så lige nu fodrer vi hunden med dens egen hale, siger Kim Østerbye.

Mandskabsfordeling bliver løbende evalueret

Ifølge Kriminalforsorgen vil fordelingen af de 40 medarbejdere blive evalueret hvert halve år for at sikre, at det ekstra personale fortsat bliver brugt der, hvor banderelaterede indsatte udgør den største udfordring.

Samtidig vil kriminalforsorgen lave en ny og landsdækkende strategi for håndtering af de mest konfrontationssøgende indsatte for at sikre, at afdelingerne bliver styrket både personalemæssigt og indholdsmæssigt, lyder det i pressemeddelelsen.

- Målet er klart. Det handler om at øge personalets tryghed og nedbringe antallet af episoder med vold og trusler. Vi har en ny virkelighed på bandeområdet, og den agter vi at tage hånd om, siger direktør Thorkild Fogde i pressemeddelelsen.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?