Præster skånes, når kirker lukkes

Kordegne og kirketjenere kommer formentlig til at skulle se sig om efter et andet job, når en række kirker i hovedstaden til næste år bliver lukket.Københavns Stiftsråd har udpeget 17 kirker til lukning, og mens præsterne er garanteret job, findes der ikke en overordnet plan for, hvad der skal ske med de øvrige kirkeligt ansatte, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge formand for Stiftsrådet Inge Lise Pedersen vil der blive skåret i antallet af kirkeligt ansatte ud over præsterne.

"Det er klart, at en del af besparelserne ligger i, at der skal være færre kirkefunktionærer. Men vi har ingen fælles handlingsplan. Det er vi som stiftsråd ikke de rigtige til at lave. Det ansvar ligger i provstierne. Men man skal huske på, at en væsentlig del af kirkefunktionærerne er tjenestemænd og derfor sikret ventepenge i tre år, hvis de ikke fortsætter i en stilling," siger Inge Lise Pedersen.

Flere provster i de berørte provstier fortæller ligeledes, at man ikke kan garantere job til alle, der kommer til at stå uden job ved en kirkelukning - bortset altså fra præsterne. Provst i Bispebjerg-Brønshøj Provsti Johanne Haastrup siger:

"Jeg tror, at der alle steder bliver tale om en meget fair løsning for kirkefunktionærerne med naturlig afgang som en stor del af løsningen. Men man kan jo også spørge, hvorfor kirkeansatte skal fredes i disse tider, hvor mange fyres i andre virksomheder. Hvis bevillingen fra budgetudvalget og provstiudvalget til løn til den pågældende medarbejder bortfalder, gætter jeg på, at menighedsrådet vælger at afskedige frem for at spare på kirkelige aktiviteter," siger hun.

De cirka 13 præster, som bliver direkte berørt af kirkelukninger, er sikret arbejde, oplyser Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen.

"Der ændres ikke noget ved præsternes ansættelsesforhold. Der er ingen, som bliver afskediget. De fleste er allerede en del af et pastorat, og der vil tjenesten bare fortsætte. Hvor der enkelte steder skal oprettes nye sogne, er det også tanken, at præsten skal gå med over i det arbejde. De øvrige præster følger med ind i et samarbejde, som skal opstå ved oprettelsen af nye sognegrænser. Så de er også sikrede," siger Peter Skov-Jakobsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere