Politikredse samarbejder om at stoppe livsfarlige gaderæs

Nu går flere politikredse sammen for at sætte en stopper for ulovlige og livsfarlige gaderæs.

Det er med livet som indsats, når deltagere i gaderæs sætter sig bag rettet for med hvinende hjulspin og afbrændte dæk at køre om kap med andre bilister til underholdning for et fremmødt publikum.

Det mener flere politikredse, der nu er gået sammen om at styrke indsatsen mod gaderæs. 

Foråret er højsæson for de hasarderede bilræs, der typisk finder sted i industriområder eller på større veje i weekenderne. Her mødes hundredevis af biler og motorcykler for at køre ræs - til fare for både tilskuere og deltagere.

Hvad definerer vanvidskørsel?

• Kørsel, der resulterer i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. 

• Kørsel, der uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder.

• Kørsel, der forsætligt forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. 

• Særlig hensynsløs kørsel – herunder f.eks. kap- og væddekørsel

• Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 km/t.

• Kørsel med mindst 200 km/t uanset hastighedsgrænsen.

• Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Kilde: Midt- og Vestsjællands politi

- Gaderæs med høje hastigheder og menneskeliv som indsats er en adfærd, som vi på ingen måde vil acceptere, siger politikommissær Henrik Fobian fra færdselsafdelingen hos Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Derfor skruer politiet nu op for indsatsen af gaderæs på flere områder, og fra den 31. marts gælder det, at gaderæs og vanvidskørsel medfører hårdere straffe end hidtil.

Her ses et gammelt billede fra et gaderæs i Køge sidste år.
Her ses et gammelt billede fra et gaderæs i Køge sidste år.
Foto: Presse-fotos.dk

Sager om overtrædelse af færdselslovens bestemmelser om kap- og væddekørsel skal straffes med frihedsstraf, mens decideret vanvidskørsel kan koste føreren af bilen kørekortet.

Politiet desuden kunne beslaglægge et køretøj med henblik på senere konfiskation.

Men de hårdere straffe er ikke det eneste tiltag, der er blevet iværksat for at komme de farlige gaderæs til livs.

- Politiet har stort fokus på biltræf og de gener, det medfører for borgerne. Samarbejdet mellem kredsene giver os bedre muligheder for at skride ind. Vi vil bruge de juridiske midler, vi har for at stoppe dem og tage deres kørekort og køretøjer, når det er muligt, siger Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi, som er tovholder på samarbejdet mellem politikredsene.

Dette billede er også fra gaderæset i Køge, der fandt sted sidste år. Her ses en såkaldt "starter".
Dette billede er også fra gaderæset i Køge, der fandt sted sidste år. Her ses en såkaldt "starter".
Foto: Presse-fotos.dk

Samarbejdet mellem flere politikredse kan især hjælpe politiet med at finde frem til de steder, hvor gaderæsene afholdes. 

Typisk aftales steder nemlig fra gang til gang i hemmelige fora. Eksempelvis har politiet i forbindelse med tidligere sager oplyst, at arrangementerne offentliggøres i en lukket Facebookgruppe.

Det er planen, at politiet både vil foretage kontroller i de områder, hvor deltagerne mødes, men også udføre mindre synlige hastighedskontroller.

Flere straffet for gaderæs i år

Gaderæs skaber stadig større problemer for politikredse i hele landet. Ofte er de arrangeret af en gruppe, der kalder sig Striben. De arrangerer både lovlige biltræf og ulovlige gaderæs, mener politiet. 

Til ulovlig kapkørsel er der folk med forskellige roller, har politiet tidligere fortalt, herunder "spotter" der holder udkig efter ordensmagten, og en "starter" der - som mange måske kender fra filmen Grease - sætter løbet igang.

Arkivbilledet fra gaderæs i Køge sidste år.
Arkivbilledet fra gaderæs i Køge sidste år.
Foto: Presse-fotos.dk

Den 16. februar i år blev en "starter" for første gang straffet for sin deltagelse i et ulovligt gaderæs. Vedkommende blev idømt 30 dages fængsel og en bøde på 12.000 kroner.

23. marts - også i år - fik en 35-årig mand konfiskeret sin Tesla og blev idømt 30 dages betinget fængsel og en tillægsbøde for at have kørt gaderæs i sin dyre bil.

Også en 22-årig mand blev dømt i sagen. Han fik ligeledes 30 dages betinget fængsel og en bøde. Begge har også mistet kørekortet for en stund.

Tidligere har politiet anslået værdien af bilen, en Tesla S, til mellem 400.000 og 500.000 kroner.

De to mænd blev begge dømt for at have kørt ulovligt gaderæs på Baldersbuen i Hedehusene fredag den 1. maj sidste år. Dør-om-dør kørte de ved 22.15-tiden, mens tilskuere så på.

Farten nåede op på 145 kilometer i timen på en strækning i en byzone, hvor det kun er tilladt at nå op på en hastighed på 50 kilometer i timen.

Se TV 2 Lorrys indslag, hvor en kommune gør alt, hvad de kan for at forhindre gaderæs.

Forår er også sæsonstart for fænomenet gaderæs som foregår mange steder i hovedstadsområdet, men flere kommuner vil nu have stoppet bilentusiasterne

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik