Politikerne skal tage stilling: 50.000 kræver bedre kår for afviste asylbørn

Et borgerforslag, der kræver forbedrede vilkår for afviste asylbørn har nu rundet 50.000 underskrifter. Dermed skal forslaget nu behandles i Folketinget.

Onsdag morgen tikkede underskrift nummer 50.000 ind via Folketingets hjemmeside til et borgerforslag, der forlanger bedre vilkår for afviste asylbørn på hjem- og udrejsecentre som eksempelvis Sjælsmark i Hørsholm Kommune.

Dermed skal forslaget til behandling i Folketinget, hvor politikerne skal tage stilling til indholdet. Det sker, fordi 50.000 underskrifter på et borgerforslag udløser en plads på dagsorden over behandlingssager i folketingssalen.

At borgerforslaget nu har rundet den magiske grænse glæder Tone Olaf Nielsen, der står i spidsen for Folkebevægelsen for asylbørns fremtid og har stillet forslaget:

- Det er virkelig gået hurtigt i løbet af de seneste uger. Bare i går fik vi over 5.000 underskrifter på 24 timer. Jeg tror, det er danskernes måde at sige fra over for både regeringens udlændingepolitik, men også de nye og mere fremmedfjendske partier som Stram Kurs og Nye Borgerlige, siger hun til TV 2 Lorry.

Omfattende mistrivsel blandt børn på Sjælsmark

Kræver opholdstilladelse til afviste familier efter 18 måneder

Forslaget indeholder tre hovedpunkter, forklarer Tone Olaf Nielsen, der selv dagligt er i kontakt med asylansøgere og flygtninge som programdirektør i Trampolinhuset i København, der er et borgerhus for netop de to befolkningsgrupper.

Det ene hovedpunkt i forslaget skal give børn ret til at gå i folkeskole i stedet for at modtage undervisning på hjem- og udrejsecentrene gennem Røde Kors.

- Røde Kors gør, hvad de kan, men deres undervisning er bare ikke alderssvarende og har heller ikke samme kvalitet som folkeskolerne. Så vi kræver, at børnene garanteres optagelse i folkeskoler, siger Tone Olaf Nielsen.

Børnene på Sjælsmark er i "massiv mistrivsel" fastslår ny rapport.

Det andet hovedpunkt handler om retten til selv at kunne lave mad på asylcentrene. Som det er lige nu må familier ikke lave deres egen mad, men skal i stedet spise tre måltider i en fælles kantine sammen med andre afviste asylansøgere.

- Vi synes, det er en helt basal menneskeret at kunne sætte sig sammen som en familie omkring et måltid, siger forslagsstilleren.

Det tredje – og mere vidtgående – krav foreslår Folkebevægelsen, at Alle afviste familier, som politiet ikke har kunnet udsende i løbet af 18 måneder efter endelig afslag, skal tildeles midlertidigt opholdstilladelse for to år ad gangen.

Hvordan er det at have en barndom på et udrejsecenter? TV 2 Lorry har spurgt børnene selv.

Sender uventet tak til Stram Kurs og Nye Borgerlige

Den nyligt igangsatte valgkamp har været stærkt medvirkende til de mange underskrifter, vurderer Tine Olaf Nielsen.

Men særligt godkendelsen og taletiden i medierne til de stærkt indvandringskritiske partier Stram Kurs og Nye Borgerlige har givet borgerforslaget vind i sejlene, mener forslagsstilleren.

- Jeg tror, vi kan takke Stram Kurs og Nye Borgerlige for nogle af de mange støtter.

- Ved at underskrive borgerforslaget giver en stor del af befolkningen udtryk for deres afstandstagen til Rasmus Paludans og Pernille Vermunds fremmedfjendske udlændingepolitik og deres bekymring for det danske demokratis forfatning, siger hun.

Udrejsecenter Sjælsmark

Skuespilleren Ghita Nørby er blandt medstillerne af borgerforslaget.
Skuespilleren Ghita Nørby er blandt medstillerne af borgerforslaget.
Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Behandles i Folketinget til efteråret

Tone Olaf Nielsen fortæller, at Folketingets administration har givet dem besked om, at deres forslag højest sandsynligt vil blive behandlet til oktober, når en regering er dannet og Folketinget vender tilbage fra sommerferie.

Og skulle regeringen til den tid være rodfæstet i rød blok, så mener forslagsstilleren, at kravene i forslaget muligvis kan få politisk opbakning.

Hvem står bag borgerforslaget?

- Debatten om især Sjælsmark har jo været i gang i snart et år, og fire partier har jo foreslået at flytte børn ud af Sjælsmark. Jeg tror, at der ved en ny regering vil være et ønske om at skabe en eller anden form for forandring hos børnene, siger Tone Olaf Nielsen.

Borgerforslaget om at forbedre afviste asylbørns vilkår er det sjette til at runde de 50.000 støttere, siden tiltaget med borgerforslag blev lanceret i januar 2018. Af de fem andre er tre blevet forkastet af Folketinget, mens to andre fortsat behandles.

Selvom det har rundet de nødvendige 50.000 støttere, kan man fortsat underskrive borgerforslaget helt frem til behandlingen i efteråret.

Hvad er et borgerforslag?


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget