Politikere tvinges udenfor og i rygeboks

Beslutninger i røgfyldte baglokaler på Christiansborg hører snart historien til.

Folketingets formand, socialdemokraten og tidligere ryger Mogens Lykketoft, har besluttet, at rygning fra nytår også skal forbydes på enkeltmandskontorer, hvor det hidtil har været tilladt.
      
Det bliver fortsat tilladt at ryge i de fire rygebokse på Christiansborg. Her vil der ikke blive klappet af Lykketofts beslutning, som gør pladsen i boksen endnu mere trang.
      
Et besøg i rygeboksen nær den røde gang viser, at politikere fra forskellige fløje mases tæt sammen i en sjælden uhellig alliance.
      
Den hvide røg, som siver fra boksen, vidner om enighed om, at rygere forfølges, helt ind i borgens inderste. Og de fordrives til hovedtrappen, hvor den rygende hob er det første, som gæster til parlamentet møder. Skidt ser det ud.
      
Men de ansatte og håndværkere i Folketinget har klaget over røggenerne fra de enmandskontorer, hvor politikerne gerne må ryge. Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti forsvarer retten til at ryge på kontorerne. Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten vil have røgen ud af kontorerne.
      
Lykketoft mener, at det er et meget dårligt signal til omverdenen, at Folketinget har en mere liberal rygepolitik end på alle andre offentlige arbejdspladser og mange private.
     
- Det vil ende med at være min afgørelse. Vi må stoppe med adgangen til rygning på enkeltmandskontorer, siger Lykketoft.
      
Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er skuffet over udmeldingen fra formanden.
     
- Jeg synes, det er en forkert konklusion. Men det er en tendens i samfundet, at rygerne jages, siger Espersen, som ikke selv ryger.
     
De rygende afvigere i boksen er vrede og foretrækker af være anonyme.
      
- Her er der referatforbud, siger en kendt politiker, som tager en fire minutters cigaret i boksen, selv om han hører til de hidtil heldige, som har enmandskontor.
      
Festerne i Folketinget rammes også af modstanden mod rygning, mener et tidligere medlem på et besøg, hvor et møde i rygeboksen ikke forsømmes. For det virker uhøfligt at forlade festen for at skulle ryge, lyder argumentet.
      
Folketingets kiosk sælger 52 cigaretmærker, dansk og udenlandsk, løs tobak, et cigarmærke og to slags cigarer. Kioskdamen vil heller ikke have sit navn frem. Hun ved, hvad hver enkelt kunde ryger, men vil ikke hoste op med det.
      
Dog vil hun afsløre, at kun to-tre politikere køber cigarer. Høj cigarføring er en uddøende disciplin, og Caminante er det eneste mærke til rådighed.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere