Politikere revser trafikselskab efter kaotisk forløb med pensionistkort

Medlemmerne af Tansportudvalget retter skarp kritik, efter trafikselskaber har valgt at udskyde den reform, som skulle erstatte det populære mimrekort.

- DOT-parterne og især Movia har slået lytteklapperne ud og har lyttet her.

Sådan lyder det fra Enhedslistens Henning Hyllested, der er medlem af Folketingets Transportudvalg, efter udvalgsmedlemmerne tirsdag skulle orienteres om den planlagte afskaffelse af det såkaldte mimrekort for pensionister.

På mødet kunne trafikselskabet Din Offentlige Transport (DOT), som Movia, Metroselsakbet og DSB står bag, nemlig oplyse, at man vil trække afskaffelsen tilbage og kigge på en ny ordning. 

Det sker efter massiv kritik fra borgere, interesseorganisationer og politikere.

Henning Hyllested er glad for, at parterne i DOT har besluttet, at der nu skal helt nye forhandlinger i gang omkring mimrekortet, men han er meget utilfreds med det, der er gået forud for tirsdagens møde i Transportudvalget.

Ifølge ham er det en proces, der har været kendetegnet ved, at DOT ikke har lyttet til nogen som helst andre end sig selv.

- De har deres eget system som fokus, men Movia har ikke engang snakket med deres eget tilgængelighedsforum og DSB har ikke talt med deres pendlertalsmænd, man har ikke snakket med danske handicaporganisationer eller passagerpulsen. Hvad er det for en proces?

- Det er en sygdom, der hærger blandt de her trafikselskaber. Nogle gange tror de, at de er til for sig selv og ikke for passagererne, siger Henning Hyllested.

Kan ikke acceptere ministers forklaring

Formand for Transportudvalget, Socialdemokratiets Jeppe Bruus, er på linje med sin kollega fra Enhedslisten.

Han kalder forløbet utilfredsstillende og forventer, at relevante organisationer og organer   bliver inddraget, før DOT kommer med en ny model.

- Jeg er rigtig tilfreds med dagens beslutning. Der er alt for mange pensionister, der er efterladt i utryghed og usikkerhed omkring, hvordan deres rejsemuligheder ser ud, siger Jeppe Bruus til TV 2 Lorry.

Også Transportminister- og Boligminster Benny Engelbrecht (S) var til stede på dagens møde, og ligesom de øvrige politikere mener han, at DOT har truffet en klog beslutning.

Der har ellers løbende været kritik af Benny Engelbrecht for at have været for passiv omkring DOT's oprindelige afskaffelse af mimrekortet.

Allerede den 13. januar bad TV 2 Lorry ministeren om et svar, men han henviste her til DOT.

To dage senere kom han dog med lidt af en kovending og ville have en redegørelse af sagen fra trafikselskaberne.

Tirsdag ville han dog ikke forholde sig til kritkken.

- Det er trafikselskaberne, der har ansvaret på det her område. Sådan er loven, og den har jeg ikke tænkt mig at ændre, siger Benny Engelbrecht til TV 2 Lorry.

Den udlægning giver Henning Hyllested dog ikke meget for.

- Jeg kan ikke helt acceptere, at han siger, at det ikke er hans bord. Han er eneejer af DSB, og DSB sidder med i DOT. Så det er ikke rigtigt, at han ikke har indflydelse, siger Henning Hyllested, som mener, at ministeren skal se at komme på banen.

DOT har lyttet til klager

Formanden for Transportudvalget, Jeppe Bruus (S), kan dog fortælle, at udvalget har fremlagt krav til en ny løsning fra DOT.

- Man skal tage hensyn til dem, som bruger den offentlige transport rigtig meget og derfor også stod til at opleve helt urimelige prisstigninger, siger Jeppe Bruus.

Den holdning er Henning Hyllested enig i, selvom han helst havde set, at man bevarer systemet, som det er.

Hidtil har pensionister kunnet købe tre-månederskort til et fast beløb, som gjorde det billigt at rejse. I stedet skulle der indføres 40 procents rabat på alle rejser for pensionister, der bruger rejsekort.

Den ændring ville indebære markante udgiftsstigninger for de pensionister, der er flittige brugere af mimrekortet. Andre, der ikke udnytter tremånederskortet effektivt, kunne se frem til at rejse billigt, fordi alle pensionistrejser ville blive med 40 procent rabat.

Talsmand for DOT, Eskil Thuesen, forklarer, at man har besluttet at trække afskaffelsen af mimrekortet tilbage, fordi man skal have tid til at kigge på omlægningen af pensionistrabatten igen.

- Vi lytter til de kommentarer, der kommer ind. Omlægningen var gennemtænkt ud fra de rammer og vilkår, der er. Men vi modtager rigtig mange gode råd og indvendinger,  og det vil vi tage med i det videre arbejde, siger Eskil Thuesen til TV 2 Lorry.

Allerede for dage siden krævede politikere handling i sagen. Se mere i indslaget herunder:

Sagen om mimrekortet, der skal udgå, lander nu på Christiansborg

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik