Politikere kræver nu handling mod digitale svindlere

Efter en familiefar fik stjålet sine billeder, som blev brugt til at oprette falske profiler, vil politikere på Christianborg have ændret lovgivningen på området.

Der er bred enighed fredag på Christiansborg blandt partiernes retsordførere om, at der bør ses på lovgivningen for identitetstyveri. 

- De kæmpe konsekvenser det har, når der er nogle andre, der bruger ens billeder til at skabe falske profiler, er helt forargeligt og forkasteligt, siger Jeppe Bruus, der er retsordfører for Socialdemokratiet. 

- Jeg tror langt de fleste danskere tænker: "Er det her virkelig lovligt? Må man virkelig det?", siger medlem af Folketinget Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

- Det undrer mig, at det slet ikke er ulovligt på nogen måder, og derfor er det noget, jeg vil gå videre med og tage op med ministeren, siger retsordfører for Radikale Venstre Kristian Hegaard.

Ikke ulovligt at stjæle billeder fra sociale medier

Udtalelserne kommer efter, at TV 2 Lorry bragte historien om Niklas Roar, der har fået stjålet mange af sine billeder fra hans profiler på de sociale medier. Billederne er senere blevet brugt til at oprette en række falske profiler på Tinder, Instagram og Facebook. 

Derfor er der nedsat en arbejdsgruppe i Justitsministeriet, som arbejder på en mere restriktiv regulering af de sociale medie-platforme i forhold til identitetstyveri. Det viser sig nemlig, at det ikke er ulovligt at bruge andres offentligt tilgængelige billeder.

Heller ikke til andre falske profiler. Der er altså ikke tale om identitestyveri, har politiet skrevet til Niklas Roar. 

- Vi skal kigge på, hvordan vi regulerer de her platforme. Jeg synes, de har et kæmpe ansvar i de her sager, som de ikke løfter i dag. Når de bliver kontaktet af en bruger, der siger: "Prøv at se, der er en anden bruger, der har oprettet en profil med al mit billedmateriale og overtaget mit liv”, så er det identitetstyveri, og det skal de få stoppet med det samme, siger Jeppe Bruus til TV 2 Lorry. 

Fængselsstraf er nødvendig

Nogle ordførere vil have skærpet loven, så politiet har mulighed for at efterforske, hvis for eksempel ens billeder bliver brugt på en falsk profil på de sociale medier. 

- Jeg mener, at en fængselsstraf er nødvendig, så vi særskilt gør det strafbart at misbruge andres menneskers identitet. Derfor vil vi nu gå til justitsministeren i retsudvalget for at få justitsministeren til at lave en minimumsstraf på 30 dages fængsel, sådan at hvis man misbruger andre menneskers identitet, så kan man regne med, at man kommer i fængsel, siger Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti. 

Nye Borgerlige vil også trække også justitsministeren ind i sagen.

- Jeg har selv oplevet det, og det er enormt ubehageligt. Derfor har vi også stillet nogle spørgsmål til justitsministeren, fordi det virker til, at der er nogle gråzoner i lovgivningen på området. Den er ikke gearet til den virkelighed, vi står i, siger Mette Thiesen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210217-140125-L-1920x1280we

Skoleelever i Ishøj skal fortsat blive hjemme

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Coronavaccination

93 procent af alle plejehjemsbeboere er vaccineret i Region Hovedstaden

20201227-104249-L-1920x1280we

Se listen: I disse kommuner kan borgere over 85 år corona-vaccineres hos egen læge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere