Politiet undersøger international guldgigant

Politiet har indledt en efterforskning af den internationale guldhandler, Postal Gold, der de seneste måneder har markedsført sig massivt over for de danske forbrugere. Postal Gold lever ikke op til en række af de krav, der stilles til guldhandlende i Danmark, oplyser ErhvervsBladet.

- Københavns Politi er i gang med at undersøge, hvorvidt Postal Golds virksomhed er lovlig i Danmark, idet de tilsyneladende ikke har et fast forretningssted i Danmark, men på Isle of Man. Så vi er nødt til at undersøge nærmere, hvad vi kan gøre ved det, for det handler jo om at forhindre, at stjålne genstande kommer i omløb, siger Kathrine Engel Johansen, politifuldmægtig i Ledelsessekretariatet i Københavns Politi til ErhvervsBladet.
Postal Gold har ikke engang ansøgt om den bevilling, der kræves af den type næringsdrivende i henhold til "Lov om handel med brugte genstande og pantelånervirksomhed".
- For det første kræver forretningsaktiviteter af den type, at man har et fast udsalgssted, som politimesteren typisk aflægger et besøg, før bevilling gives. Den fysiske forretningsadresse er væsentlig således, at politiet efter behov kan foretage kontrolbesøg eller ransagninger af virksomheden. For det andet skal politimesteren godkende den såkaldte "købs- og salgsbog", som er en bog, hvor alle køb skal registreres med anførelse af, hvilken gyldig billedlegitimation, som sælgeren har forevist i forbindelse med handlen, så eventuelle stjålne varer kan spores tilbage til sælgeren, forklarer advokat Michael Wallin, der har hjulpet flere forretningsdrivende med at opnå den påkrævede bevilling.
Postal Gold har hovedadresse i skattelyet på Isle of Man, og den eneste danske adresse, der oplyses på hjemmesiden, tilhører den danske distributør, der alene forestår udsendelser af returkuverter og samleforsendelser af guldvarer til Isle of Man.
De handlende bliver ikke mødt af nogen form for krav om legitimation, men kan i princippet tømme smykkeskrinet hos gamle fru Jensen og få penge for hælervarerne sendt på en check - uden at politiet har nogen mulighed for at gribe ind. Og det vækker harme hos konkurrenterne:
- Vi andre er jo underlagt en skov af reguleringer og kontrolforanstaltninger, så det er selvfølgelig en "smart" måde at få guldet ud af landet uden at skulle forevise ID. Men det er ikke rimeligt over for de ærlige forretningsdrivende, der mister den del af forretningen, så vi vil bede politiet se nærmere på Postal Gold, siger Line Bech, direktør i Danske Guldsmede og Urmagere til ErhvervsBladet.
Postal Gold, der kalder sig selv for "Europas største guldopkøber", forklarer i en mail til ErhvervsBladet, at virksomheden er etableret i overensstemmelse med de gældende regler på Isle of Man, og at det ikke fremgår af lovteksten, om den er gældende for virksomheder etableret udenfor Danmark, og desuden tager loven ikke højde for de grundlæggende principper i EU med hensyn til fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser.
Københavns Politi har været i dialog med Justitsministeriet for at få styr på lovgivningen på området, der ikke har været ændret siden 1966, hvor handel på tværs af grænser var et særsyn og internethandel ikke-eksisterende.
Justitsministeriet overvejer netop nu at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal vurdere behovet for at revidere lovgivningen på området, så ikke aktører som Postal Gold har fri adgang til det danske marked.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik