Politiet tager borgerne i hånden på J-dag - og starter spritrazzia

Hos Midt- og Vestsjællands Politi vil betjentene fredag aften overvære festlighederne flere steder i kredsen. Samtidig startes en landsdækkende spritrazzia.

Datoen 1 /11 klokken 20.59 er én af de store dage på året, hvor kulden trodses og øllet flyder i lårtykke stråler.

Den traditionsrige dag hvor årets Tuborg Julebryg bliver frigivet fra bryggeriet og danskerne kan læske sig i den bitre humledrik både hyldes og hades.

Dem der hylder øldagen når sneen falder fylder oftest både gader og stræder, når der ikke længere er plads i beværtningerne.

quote Vores lokalbetjente er ude i hele kredsen, fordi vores erfaringer viser, at der kan være enkelte personer blandt de feststemte, der ikke kan finde ud af at holde et sobert niveau, og som ikke ved, hvornår nok er nok.

John Jensen, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestsjællands Politi. 

Men med en tilbagevendene tradition som J-dag, der omhandler noget så dansk som øl, er der også grobund for uro og værtshusslagsmål.

Derfor vil Midt- og Vestsjællands Politi være til stede med betjente  i de byer i politikredsen, hvor mange borgere formentlig vil deltage i forskellige festligheder.

Det oplyser politikredsen i en pressemeddelelse.

- Vores lokalbetjente er ude i hele kredsen, fordi vores erfaringer viser, at der kan være enkelte personer blandt de feststemte, der ikke kan finde ud af at holde et sobert niveau, og som ikke ved, hvornår nok er nok. De kan være berusede af både stemning og alkohol, og derfor kommer vi for at sørge for, at der er plads til alle, selvom det er J-dag, siger vicepolitiinspektør John Jensen fra Midt- og Vestsjællands Politi. 

Formålet med politiets tilstedeværelse er at dæmpe urolighederne og tale med borgerne, unge som ganle, der kommer for at fejre, at juleøllet igen kan findes på hylderne.

- De steder, hvor mange mennesker dukker op, vil vi have særlig fokus på. Det kan være beværtninger, gågader, storcentre, togstationer og bytorv. Vi håber selvfølgelig, at vi kun møder festglade mennesker, som også forstår, at byen er til for alle, og som følger politiets anvisninger. Vi vil flytte os rundt til de steder, hvor erfaringer viser, at der kan være behov for lidt ekstra politipersonale til stede, siger John Jensen.

Landsdækkende spritrazzia skydes i gang samme aften

Faktisk vil betjente over hele landet kunne opleves fra nærmeste hold på J-dag.

Det skyldes, at Rigspolitiet har valgt at markere frigivelsen af julebryggen med en landsdækkende målrettet indsats mod spiritus og narkotikakørsel i dagene fra i dag den 31. oktober til søndag den 3. november.

Politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen opfordrer derfor til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal holde sig ædru og køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

- Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker, hvor spiritus har været en medvirkende faktor, er over en periode fra 2013 til 2017 faldet med 27 procent, udtaler Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Ved den tilsvarende indsats i 2018 blev der landet over i løbet af de 4 kontroldage sigtet 112 spirituspåvirkede førere, hvoraf 21 var involveret i færdselsulykker, mens 110 førere blev sigtet for at køre i narkotika- eller medicinpåvirket tilstand, hvoraf 2 var involveret i færdselsulykker.

Spiritusulykker udgjorde 11 procent af alle ulykker i 2018.

32 personer blev dræbt og 183 kom alvorligt til skade i spiritusulykker i 2017. Hovedparten af de, der kom til skade i en spiritusulykke, var selv påvirkede.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere