Politiet laver målrettet cykelkontrol: Sådan undgår du en bøde

Hele uge 9 laver politiet en målrettet indsats mod hovedstadsområdets cyklister. Her får det et overblik over, hvad du skal gøre for at undgå en bøde.

Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Indtil på fredag gennemfører politiet en ekstra grundig cykelkontrol. Cyklisterne er nemlig særligt udsatte for alvorlige skader eller død i ulykker. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

I 2016 blev 31 cyklister dræbt i trafikken, og 806 cyklister kom til skade, og det er den slags ulykker, politiet vil forsøge at forhindre.

Sådan undgår du en bøde

Hvis du vil undgå en bøde, skal du for det første altid køre med lys, når det er mørkt udenfor, og når der er dårligt sigte, for eksempel på grund af tåge. Både for- og baglygte skal kunne ses tydeligt på 300 meters afstand.

Læs også Razzia i Nordsjælland: Flere taget for spritkørsel

For det andet skal både bremser og reflekser fungere optimalt. Både mangel eller fejl på bremser og reflekser samt mangel på lys i lygtetændingstiden kan give en bøde på 700 kroner. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik.

Det koster også 700 kroner, hvis du gør en af følgende ting:

  • Cykler i fodgængerfeltet, på fortovet eller på en gangsti.
  • Kører i modsat retning på cykestien.
  • Kører uden hænder på styret.
  • Ikke giver tegn, når du stopper eller drejer.
  • Ikke respekterer skilte og afmærkning.
  • Holder fast i et andet køretøj.
  • Er to personer på en cykel med ét sæde - det udløser en bøde til begge på cyklen.

Læs også Sådan hjælper du hjemløse i kulden: Her kan du donere tøj

Du kan, ifølge Rådet for Sikker Trafik, få en bøde på 1.000 kroner, hvis du kører over for rødt på cykel, kører mod færdselsretningen, overtræder ubetinget vigepligt eller bruger håndholdt mobiltelefon.

Der er ikke nogen fast promillegrænse for cyklister, men hvis politiet vurderer, at du ikke er i stand til at cykle forsvarligt, kan det udløse en bøde på hele 1.500 kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik