Politiet gør status på frit lejde

Siden 1. juni har det været muligt anonymt at aflevere ulovlige våben under frit lejde til politiet. Dagligt er der kommet alt fra knive til granater.

01:00

Video: Leif Danielsen

I de første tre uger af junis frit lejde-aktion har politiet modtaget tusinder af skyde- og blankvåben, store mængder ammunition og ’andet’, herunder tåregas, slagsvåben og våbendele.

Vi har hentet ca. 100 håndgranater, en del detonatorer og sprængstof fra Anden Verdenskrig. Noget var i så dårlig forfatning, at der virkelig er tale om livsfarlige ting at have liggende.

Kaptajn D.S. Nielsen, Chef, EOD

Derudover kommer over tusind stykker eksplosivstoffer af forskellig art, og politiet har mindst 220 gange måtte tilkalde en af sine vigtige samarbejdspartnere, Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste.

Tjenesten kaldes i daglig tale ’EOD’ (forkortet af Explosive Ordnance Disposal), som tilkaldes til at håndtere særlige farlige eksplosiver på politistationer eller i private hjem rundt om i landet.

- Vi har hentet ca. 100 håndgranater, en del detonatorer og sprængstof fra Anden Verdenskrig. Noget var i så dårlig forfatning, at der virkelig er tale om livsfarlige ting at have liggende, siger kaptajn D.S. Nielsen, chef for EOD.

Det har borgere afleveret til politiet hovedstadsområdet:

  • Midt- og Vestsjællands Politi:
Luft- og fjedervåben: 79
Skydevåben: 402
Blankvåben: 314
Eksplosivstoffer: 137
Andet: 135
I alt: 1067
  • Nordsjællands Politi
Luft- og fjedervåben: 97
Skydevåben: 508
Blankvåben: 327
Eksplosivstoffer: 47
Andet: 120
I alt: 1099
  • Københavns Vestegns Politi
Luft- og fjedervåben: 71
Skydevåben: 281
Blankvåben: 343
Eksplosivstoffer: 85
Andet: 48
I alt: 828
  • Københavns Politi:
Luft- og fjedervåben: 44Skydevåben: 315
Blankvåben: 331
Eksplosivstoffer: 110
Andet: 351
I alt: 1151

Hans folk har også hentet et par artillerigranater fra 1800-tallet og en engelsk brandbombe fra Anden Verdenskrig.

- Mængden har overrasket os lidt, men det er dejligt, at folk benytter lejligheden til at komme af med disse farlige genstande på en forsvarlig måde. Jeg håber virkelig, at folk lige kigger en ekstra gang på loftet inden frit lejde udløber, siger kaptajn D.S. Nielsen.

Læs også Rifler, håndvåben og macheter: Frit lejde for våben gav pote

Af de afhentede eksplosiver bliver enkelte ting vurderet i forhold til historisk værdi og kan ende på museum, resten bliver forsvarligt destrueret.

Sidste chance

Nedenfor kan du se hvor og hvornår, der kan afleveres ulovlige våben. Flere steder er dog lukket lørdag – så fredag kan være sidste chance visse steder.

Mange har benyttet frit lejde til at komme af med ulovlige våben. Nu er det snart slut, så jeg vil indtrængende opfordre til, at man skynder sig med at få afleveret, før det er helt slut.

Henrik Sønderby, Politiinspektør, Rigspolitiet

- Mange har benyttet frit lejde til at komme af med ulovlige våben. Nu er det snart slut, så jeg vil indtrængende opfordre til, at man skynder sig med at få afleveret, før det er helt slut. Aflever hellere i dag end i morgen, siger politiinspektør Henrik Sønderby, Rigspolitiet.

Frit lejde slutter lørdag den 1. juli 2017 kl. 23.59:59.

Derefter er det ikke længere muligt at aflevere ulovlige våben anonymt og straffrit. Straffen for at besidde skydevåben blev øget i maj. Bliver man pågrebet med et skydevåben på gaden i dag, koster det mindst to år i fængsel.

Her kan du aflevere dine våben

  • Midt- og Vestsjællands Politi
Politigården i Roskilde hele døgnet, alle dage - samt følgende politistationer: Ringsted, Holbæk, Køge og Kalundborg mandag og onsdag kl. 10 - 15 og torsdag kl. 10 - 17. Nykøbing Sjælland torsdag kl. 15 - 17. www.politi.dk/midtvestsjaelland
  • Københavns Politi
Station Bellahøj, Borups Alle 266 - alle hverdage mellem kl. 10 - 18. www.politi.dk/koebenhavn
  • Nordsjællands Politi
Politistationerne i Helsingør, Hillerød, Gentofte og Frederikssund mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 9 - 13. I Hillerød dog torsdag kl. 9 - 18. www.politi.dk/nordsjaelland
  • Københavns Vestegns Politi
Politigården i Albertslund alle dage kl. 8 - 20. www.politi.dk/vestegnen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik