Politiet gør status på frit lejde

Siden 1. juni har det været muligt anonymt at aflevere ulovlige våben under frit lejde til politiet. Dagligt er der kommet alt fra knive til granater.

I de første tre uger af junis frit lejde-aktion har politiet modtaget tusinder af skyde- og blankvåben, store mængder ammunition og ’andet’, herunder tåregas, slagsvåben og våbendele.

quote Vi har hentet ca. 100 håndgranater, en del detonatorer og sprængstof fra Anden Verdenskrig. Noget var i så dårlig forfatning, at der virkelig er tale om livsfarlige ting at have liggende.

Kaptajn D.S. Nielsen, Chef, EOD

Derudover kommer over tusind stykker eksplosivstoffer af forskellig art, og politiet har mindst 220 gange måtte tilkalde en af sine vigtige samarbejdspartnere, Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste.

Tjenesten kaldes i daglig tale ’EOD’ (forkortet af Explosive Ordnance Disposal), som tilkaldes til at håndtere særlige farlige eksplosiver på politistationer eller i private hjem rundt om i landet.

- Vi har hentet ca. 100 håndgranater, en del detonatorer og sprængstof fra Anden Verdenskrig. Noget var i så dårlig forfatning, at der virkelig er tale om livsfarlige ting at have liggende, siger kaptajn D.S. Nielsen, chef for EOD.

Det har borgere afleveret til politiet hovedstadsområdet:

Hans folk har også hentet et par artillerigranater fra 1800-tallet og en engelsk brandbombe fra Anden Verdenskrig.

- Mængden har overrasket os lidt, men det er dejligt, at folk benytter lejligheden til at komme af med disse farlige genstande på en forsvarlig måde. Jeg håber virkelig, at folk lige kigger en ekstra gang på loftet inden frit lejde udløber, siger kaptajn D.S. Nielsen.

Af de afhentede eksplosiver bliver enkelte ting vurderet i forhold til historisk værdi og kan ende på museum, resten bliver forsvarligt destrueret.

Sidste chance

Nedenfor kan du se hvor og hvornår, der kan afleveres ulovlige våben. Flere steder er dog lukket lørdag – så fredag kan være sidste chance visse steder.

quote Mange har benyttet frit lejde til at komme af med ulovlige våben. Nu er det snart slut, så jeg vil indtrængende opfordre til, at man skynder sig med at få afleveret, før det er helt slut.

Henrik Sønderby, Politiinspektør, Rigspolitiet

- Mange har benyttet frit lejde til at komme af med ulovlige våben. Nu er det snart slut, så jeg vil indtrængende opfordre til, at man skynder sig med at få afleveret, før det er helt slut. Aflever hellere i dag end i morgen, siger politiinspektør Henrik Sønderby, Rigspolitiet.

Frit lejde slutter lørdag den 1. juli 2017 kl. 23.59:59.

Derefter er det ikke længere muligt at aflevere ulovlige våben anonymt og straffrit. Straffen for at besidde skydevåben blev øget i maj. Bliver man pågrebet med et skydevåben på gaden i dag, koster det mindst to år i fængsel.

Her kan du aflevere dine våben

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

Knivstikkeri ved Fields3

playMuligt knivstikkeri i Field's - her bliver 16-årig med kniv anholdt

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere