Politiet advarer mod usikker is: Så tyk skal den være

Isen er usikker. Politiet og beredskab fraråder på det kraftigste at færdes på isen efter redningsaktioner.

FAKTA: Færdsel på is

Hvis man overvejer at gå en tur ud på en tilfrosset sø, så skal man lade være. Isen er ikke sikker endnu, og det kan være livsfarligt at færdes på den.

Sådan lyder advarslerne fra både Hovedstadens Beredskab samt Nordsjællands og Københavns Politi, efter flere hændelser de seneste døgn, hvor borgere har bragt sig selv i farlige situationer ved at bevæge sig ud på tynd is.

- Selvom det er frostvejr, er isen ikke sikker på nogen af søerne i Københavns politikreds. Det er forbundet med stor fare at bevæge sig ud på den tynde is, og Københavns Politi opfordrer til, at man udviser stor forsigtighed ved færden omkring søerne, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

I lørdags gik en ung dreng igennem isen i Brønshøj, mens Nordsjællands Politi oplyser, at de har talt alvorsord med børn såvel som voksne isgængere på Slotssøen i Hillerød, Buresø, Sjælsø og Birkerød Sø. 

Og hvis man mangler endnu en grund til ikke at tage chancen og vove sig ud på isen, så kan udsigten til en stor regning måske afskrække de resterende skeptikere.

- Du kan faktisk også blive pålagt et større erstatningskrav, hvis det er nødvendigt at rekvirere beredskabet til søredning på en sø, du ikke måtte begive dig ud på, skriver Nordsjællands Politi.

Holde øje med skiltene

Det er kommunens opgave at sørge for at bestemme, hvorvidt isen er sikker at færdes på. De fleste steder gælder det, at det er strengt forbudt at færdes på isen, medmindre et skilt opsat af kommunen specifikt siger, at det er sikkert at gå ud på isen.

Derfor bør man holde sig opdateret på kommunernes hjemmeside. Bor man eksempelvis i Københavns Kommune, kan man på denne side se, hvilke søer der er sikre at færdes på.

I København skal isen også være tykkere end den skal i resten af TV 2 Lorrys sendeområde. I København skal isen være mellem 16 og 18 centimeter tyk, før kommunen giver lov til at færdes på isen. I resten af hovedstadsområdet skal isen minimum have en tykkelse på 13 centimeter, før borgerne kan færdes på den.

Der er dog enkelte undertagelser for reglen om 13 centimeter. Blandt andet i Hillerød, hvor Slotssøen og Teglgårdssøen skal have en istykkelse på mere end 20 centimeter, før kommunen giver lov til at færdes på søerne.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke afbrændt

playTo anholdt og sigtet efter hård paragraf efter afbrænding af Mette F.-dukke

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

politiafspærring

Gik amok i hærværksraseri: Knuste ruder på 16 biler og to butikker

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere